Yılbaşı Gecesi Sonrasında Nasıl Beslenmeliyiz?
Yeni bir yılın heyecanı ile yılbaşı gecesini bir festival havasında geçirdik. Bu eğlenceli gecede iştahımızı kabartan yemekler, tatlılar, pastalar ve içeceklerle çevrili bir sofrada, uzun sohbetler eşliğinde kendimizi bir hayli şımarttık. Tüm bu eğlencenin, güzel yiyecek ve içeceklerin ardından yorgun ve bitkin uyanmak ise kaçınılmaz. Aşırıya kaçanlar ertesi gün baş ağrısı ve sindirim sistemi sorunlarıyla baş etmek zorunda kalırlarsa yılın ilk günü kabusa dönebilir. Bu yazımızda yılın ilk gününü iyi geçirebilmek için bedenini arındıracak ve yorgunluğunu atmana yardımcı olacak bazı ipuçları vereceğiz.
Sabah Uyandığında Su İçerek Rahatla
Yılbaşı gecesi çok fazla kaçırdığını düşünüyorsan, uyanığında bedenini ve zihnini suyla arındırabilirsin. Ilık suya birkaç dilim limon atarak ya da limon damlatarak uyandığın ilk birkaç saati mideni dinlendirerek ve sindirimi sistemini harekete geçirebilirsin. Böylece hem önceki günden sindirmekte zorlandığın besinlerin neden olduğu ağırlığı hafifletebilir hem de kahvaltı öncesi vücudunun ihtiyaç duyduğu hidrasyonu sağlayabilirsin. (1) Yılbaşı akşamı özellikle sıvı ihtiyacını arttıracak şekilde kızartma veya tatlı tükettiysen bol miktarda su içmeye özen göstermelisin.
İyi Bir Kahvaltı Çok Önemli
Aç karnına Herby Fit Shot’ı içtin ve içinin ferahladığını hissediyorsun. Şimdi güzel bir kahvaltıyı hak ettin. Kahvaltıda seni gün boyu tok tutacak yumurta gibi kaliteli proteinlere ve beyaz ekmekler yerine tam tahıllı seçeneklere yönelmelisin. Taptaze tam tahıllı ekmekle beyaz peynirli tost, baharatlarla lezzetlendirebileceğin domatesli çırpılmış yumurta, maydanoz veya dereotu ile tatlandırılmış haşlanmış yumurta üzerine biraz zeytinyağı ve yanında 7-8 adet zeytin, yeni yıl sabahı için güzel kahvaltı alternatifleri arasında.
Kendini Aç Bırakma
Çok fazla yemek yediğin veya ağır içecekler içtiğin bir akşamdan sonra kendini aç bırakarak rahatlayacağını düşünüyorsan bu doğru bir tercih olmayabilir. Kendini uzun saatler aç bıraktığın takdirde yorgun ve bitkin hissedebilir ve tatil gününü eziyete çevirebilirsin. Gün boyunca hafif yiyeceklerle bol sıvı al fakat kendini tamamen aç bırakmak seni mutsuz eder ve sonunda çok fazla acıkmana ve daha da aşırıya kaçmana neden olabilir. Ölçülü bir şekilde doğru yiyeceklerden tüketmek, kendini hem bedensel hem de fiziksel olarak zorlamaktan çok daha iyi.
Kızartmalardan Uzak Dur
Yılbaşı gecesinden sonraki gün yememen gereken yiyeceklerin başında kızartmalar geliyor. Hamur kızartması da ya da sebze kızartması olması fark etmez. Kızartmalar yanmış ve çok fazla yağ içerdikleri için sindirim sistemi için yorucudur. (2) Bedenini dinlendirmen gereken bu süreçte kızartma yerine haşlama veya buharda pişirme yöntemlerini tercih edebilirsin.
Çorba Harika Bir Seçim Olabilir
Aç kalmadan, hafif yiyeceklerle sindirim sistemini dinlendirdiğin bir beslenme programında, çorba en uygun yiyeceklerden. Özellikle sebze çorbalarını tercih edersen hem sebzelere ağırlık vermiş olursun hem de kızartmalara kaçmadan hafif yiyecekler tüketmiş olursun. Brokoli, havuç, mercimek, maydanozlu şehriye çorbası gibi hafif ve lezzetli çorbaları seçebilirsin. Özellikle besin değeri yüksek olan mercimek gibi baklagilleri seçersen hem doyurucu hem de hafif bir tercih yapmış olursun. (3)
Çorbalara fazla yağ koymamaya, krema eklememeye ve tüketirken çok fazla ekmekle yememeye dikkat et. Aksi durumda hafif bir yemeği ağır bir yemeğe dönüştürebilir ve sindirim sistemin üzerinde daha da fazla yük oluşmasına sebep olabilirsin.
Serotonin ve Dopamin Salgılanmasını Destekleyen Besinleri Tercih Et
Yılbaşı akşamı sonrasında kendini bitkin hissediyorsan biraz serotonin ve dopamin hormonuna ihtiyacın olacak. Mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin ve ruh halinin düzenlenmesinde etkili olan dopamin hormonlarının salgılanması arttığında, kendini daha neşeli ve enerjik hissedersin. Bu hormonlar için tüm gün ananas, yumurta, peynir, somon, kuruyemiş, probiyotik gıdalar ve hindi gibi proteinlerden zengin bir diyet uygula. Tabi bu arada porsiyon kontrolünü de kaybetme aksi takdirde sindirim sistemini zorlayabilirsin. (4) (5)
Antioksidanlardan Zengin Beslen
Öğünlerini yemek yerine, hafif alternatiflerle de geçirebilirsin. Bunun için antioksidan zengini sebze ve meyvelerle dolu smoothieler hazırlayabilirsin. Yılbaşı gecesinden önce dolabını taze meyve ve sebzeyle doldurarak, ertesi gün vitamin, mineral ve antioksidan deposu harika smoothieler hazırlayabilirsin. Mesela ananas, kivi ve hindistan cevizi suyundan oluşan bir smoothie harika olabilir. C vitamini deposu bu meyveler bağışıklık sistemini destekleyerek bedenini güçlendirecek. (6)
Bitki Çaylarını Unutma
Şekerli ve gazlı içecekler yerine bitki çayı içmek ihtiyacın olan arınmayı sağlamana yardımcı olacak. Özellikle yılbaşı gecesi alkolü fazla kaçırdıysan ertesi gün vücudunun arınmasına yardımcı olacak, vücut sağlığını destekleyecek antioksidan bakımından zengin bitki çayları içebilirsin. (7) Bunun için Herby’nin birbirinden lezzetli ve en doğru bitkilerle hazırlanan bitki çaylarını denemelisin.
Herby Fit Shot ile Bedenini Arındır
Fazla kaçırdığın bir gecenin ardından, sebzeler, meyveler ve bitkilerle hem bedensel hem de zihinsel olarak arınmaya ihtiyaç duyacabilirsin. Etkisi kanıtlanmış bitki özlerini, soğuk sıkım organik sebze ve meyvelerle buluşturan Herby Fit Shot, gecenin ağırlığını üzerinden atmakta en iyi yardımcın olacak. Maydanoz, matcha, zencefil, spirulina ve salatalık gibi doğanın nadide parçalarını hiçbir katkı maddesi ve şeker ilavesi olmadan sana sunan bu özel karışım ile ferahlığın tadını çıkar.
Kaynaklar:
1-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/
2-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6327730/
3-https://diabetesjournals.org/clinical/article/33/4/198/31811/Legumes-Health-Benefits-and-Culinary-Approaches-to
4-https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/foods-that-could-boost-your-serotonin
5-https://www.healthline.com/nutrition/how-to-increase-dopamine
6-https://www.scielo.br/j/rbf/a/Vqd8crhvswNgSsFLv5RwqLH/abstract/?lang=en
7-https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713512005798
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.
Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.