Yaz İçin Sağlıklı, Lezzetli ve Pratik Tarifler
Pratik tarifler günü kurtarır, sence de öyle değil mi? Midenin kazındığı, şöyle hem sağlıklı hem de lezzetli bir şeyler olsa da atıştırsam diye düşündüğün ama mutfakta zaman geçirmeye pek de hevesli olmadığın zamanlarda ne yapıyorsun? İşte pratik tarifler bunun için var. Birkaç malzemeyle ve çok da zamanını almadan hazırlayabileceğin tariflerden oluşan bir listeyi elinin altında bulundurmak, ne hazırlasam çıkmazına girdiğin anlarda seni kurtarır. İster sadece kendin için ister sevdiklerinle paylaşacağın sofralar için hazırla! Hepsi birbirinden lezzetli bu pratik tarifler kesinlikle damakları şenlendirecek.
Şimdi tariflerimize geçelim:
Fesleğenli Mozzarella Salatası
Domates ve peynir, geleneksel tatların ayrılmaz ikililerinden biri. Sandviçten salataya, pizzadan çorbaya kadar bu ikiliyi birçok tarifte görebilirsin. Bu klasikleşmiş tadı, İtalya’nın meşhur peynirlerinden mozzarella ve fesleğen yapraklarıyla farklı bir boyuta taşıyabilir, bu tarifi pratik tarifler listene kaydedebilirsin.
Malzemeler:
● 150-200 gram mozzarella peyniri
● 2-3 tane orta boy domates
● 5-6 adet taze fesleğen yaprağı
● Zeytinyağı
● Tuz
● Limon suyu
Yapılışı: Fesleğenli mozzarella salatasının yapılışı oldukça basit. Önce domatesleri ve mozarella peynirlerini yuvarlak şekilde kes. Küçük bir tepsiye bir domates, bir mozzarella dilimi olacak şekilde malzemeleri diz. Bir kenarda fesleğen yapraklarını ince ince doğra ve zeytinyağı, tuz ve istediğin kadar limon suyuyla harmanla. Ardından karışımı domates ve mozarella dilimlerinin üzerine dök. Salatan hazır.
Not: Bu tarifi rokayla hazırlanan, caprese salata adında bir çeşidi de mevcut. Pratik tarifler listen için bir alternatif olabilir.
Avokado Püresi
Avokadonun zengin mineral ve vitamin içeriği, antioksidan özelliği ve sayısız faydasıyla öğünlerimize eklememiz gereken bir meyve olduğu konusunda uzmanlar hem fikir. Hem tatlı hem de tuzlu tariflere yakışan avokadoyu sen nasıl tercih edersin? Bizim bir önerimiz var. Bu basit tarifi çay saatlerinde tuzlu kraker eşliğinde ya da sandviçinin içinde mutlaka denemelisin.
Malzemeler:
● 1 adet olgunlaşmış avokado
● 1 diş sarımsak
● Yarım limon suyu
● Karabiber
● Zeytinyağı
● Tuz
Yapılışı: Avokadoyu ikiye kesip, çekirdeğini çıkar ve bir yemek kaşığı yardımıyla kabuğunun içindeki olgunlaşmış kısmı sıyırarak kâseye al. Olgunlaşmış bir avokado kremsi bir kıvamdadır ve kaşıkla rahatça sıyrılabilir. Avokadoları bir çatal yardımıyla ya da rondoda ezebilirsin. Oluşan püreye, ezilmiş sarımsakları ve geri kalan tüm malzemeyi ekleyerek karıştır. Bu tarifi taze nane yapraklarıyla ve domates, salatalık eşliğinde sunabilirsin.
Fırında Mücver
Mücver dayanılması zor lezzetlerden biri ama kızartma olması sağlık anlayışına biraz gölge düşürüyor. Ancak pek çok tarifin olduğu gibi mücverin de sağlıklı bir alternatifi var. (Fırının icadında emeği geçen mühendislere teşekkürler!) Bu özel lezzeti fırında pişirebilir, pratik tarifler listene sağlıktan ödün vermeyen yeni bir tarif ekleyebilirsin.
Malzemeler:
● 3 kabak
● 1 havuç
● 1 küçük patates
● 2 yumurta
● Yarım demek maydanoz
● 100 gr beyaz peynir
● Tuz
● 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
● Yarım paket kabartma tozu
● 1 çay bardağı un
● Susam
Yapılışı: Önce kabakları, havuç ve patatesi soyup rendeleyelim ve sularını sıkarak derin bir kaba alaktaralım. Maydanozu ince ince doğrayalım ve tuz, zeytinyağı, yumurtayla birlikte sebzelere karıştırıp bir kaşık yardımıyla iyice karıştıralım. Kabartma tozunu ve unu eleyerek karışıma ekleyelim. Biraz karıştırıp, ufalanmış beyaz peynirleri de katalım. Mücver hamurumuzu yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yayarak, üzerine susam serpelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. İşte bu kadar! Afiyet olsun.
Çilekli Semizotu Salatası
Bazen asla bir arada düşünmediğin tatların, aslında nasıl mükemmel bir uyum yaratacağını görmek için yeniliklere açık olmak gerekir. Örneğin çilekle semizotunu karıştırmayı hiç düşünmüş müydün? Düşünmediysen, tarifimizi mutlaka denemelisin.
Malzemeler:
● 1 demet semizotu
● 15-20 tane çilek
● 3 yemek kaşığı öğütülmüş ceviz içi
● Yarım limon suyu
● 1 yemek kaşığı nar ekşisi
● 2 yemek kaşığı zeytinyağı
● Tuz
Yapılışı: Yıkanmış semizotlarının yapraklarını ayıklayıp derin bir kâseye alalım. Üzerine dilimlediğimiz çilekleri ve cevizleri ekleyelim. Küçük bir kâsede salata sosunu hazırlamak için limon suyu, nar ekşisi, zeytinyağı ve tuzu iyice karıştıralım ve ardından semizotunun üstüne dökelim. İyice karıştıralım.
Not: Daha doyurucu bir salata için bu tarifi damak tadına uyan herhangi bir peynirle zenginleştirebilirsin.
Sağlıklı öğünlerine eşlik edecek sağlıklı çaylar için Herby!
Güzel bir öğünün yanında ya da ertesinde, lezzetli bir çayın tadını çıkarmak istediğinde fincanını Herby çaylarıyla doldurabilir, birbirinden özel bitkilerin desteğinden faydalanabilirsin. Her biri farklı bir amaca özel harmanlanmış, fonksiyonel çay özelliği taşıyan Herby ürünleriyle henüz tanışmadıysan ya da içerikleri hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsan hemen tıkla!
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.
Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.