Seni Güzel Bir Uykuya Hazırlayacak Uyku Müzikleri
Gerçekten koyun saymak konusunda başarılı veya istekli değilsek ve uyku sağlığımız kaliteli değilse ne yapmalıyız? Müzikler uyku sağlığımızı ve kalitesini düzeltmek için bu noktada devreye giriyorlar.
Stresli ve yorucu bir günün ardından uykuya dalmak zor olabilir. Bu durumun örneğin 6 hafta gibi uzun süre devam etmesi durumunda uykusuzluğun kronik hale gelmiş olduğu söylenebilir. Uzun süren, farklı belirtiler ve rahatsızlıklarla ilişkilendirilebilen uykusuzluk problemi, modern dünyada Çok rastlanan bir problemdir.
Peki uykusuzluğun sağlığımıza etkisi nedir? Uykusuzluğun sadece psikolojik sakıncaları değil, fiziksel tehlikeleri de var. Konsantrasyon sorunları, depresif ruh hali gibi durumlara sebebiyet veren uykusuzluk, bedensel olarak da birçok hastalığın habercisi olabilir. Uykusuzlukla bağlantılı fiziksel rahatsızlıkların başında kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları, diyabet, obezite ve felç gibi hastalıkları sayabiliriz.
Ancak endişelenecek bir şey yok. Çoğu insomnia vakası kontrol altına alınabilir bir düzeyde seyreder. İlaç tedavisinin yanı sıra bitkisel takviyeler ve gündelik yaşamsal pratiklerin değiştirilmesiyle uykusuzluk problemine hükmetmek mümkün.
Uyku ve müziğin gizemli ilişkisi
Yapılan bilimsel araştırmalarda müzik dinlemenin uykuya dalma konusundaki etkilerini somut şekilde ortaya koyan ciddi veriler mevcut. Ancak bu etkiler müziğin türüne göre değişiklik gösterir ve etkileri bakımından dolaylıdır. Ritmik bir müzik uykuya dalmayı kolaylaştırmak bir yana bazen zorlaştırabilir. Genellikle uyku kalitesini düzenleyen müziklerin dakikada 60 ila 80 vuruşluk ritmik bir tempoya sahip dingin müziklerle ya da 432 hertz gibi aralıklara sahip müziklerle ilgili olduğu ifade ediliyor. Bir çalışmaya göre bu türden sakinleştirici müzikler kalp atış hızını yavaşlatıyor ve kişinin fiziksel olarak rahatlamasına zemin hazırlıyor. (1)
Yapılan anketlere göre yetişkin kadınlarda, uykudan önce müzik dinlemenin daha iyi bir uyku kalitesi sağladığı konusunda geri bildirimlerde bulunulmuştur. (2) Yapılan araştırmalara göre doğru müziği tercih edip dinlemek, sadece uykusuzluğa iyi gelmekle kalmıyor, uyku kalitesini de anlamlı ve belirgin bir seviyede iyileştiriyor. (3)
Uyku ile müzik ilişkisi arasındaki ilişki için farklı çalışmalar, değerlendirmeler ve kontrol grupları üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Bazı çalışmalar sakinleştirici müziklerin etkisi olduğu sonucuna ulaşmış, yapılan diğer bir çalışmalar da bireylerin kendi tercih ettikleri müziğin uyku kalitesi konusunda önemli bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmada kendi müziklerini seçen 20 kişilik grup, müzik dinlemeden uyuyanlara göre daha kısa sürede ikinci evre uykuya geçmiştir. (4) Aynı çalışma müziğin, diğer faktörlerin iyi ayarlanarak, zorlanmadan, gevşeyip uykuya dalmayı kolaylaştırdığını ortaya koymuştur. Sakinleştirici bir müziğin özellikleri hakkında uzmanlar arasında görüş birliği vardır. Bu özellikler şöyle sıralanabilir:
1. Bir dakikada 60 ila 80 vuruşluk dingin bir tempo
2. Sakin değişiklikler
3. (Enstrümental olmayacaksa) Yumuşak ve hafif bir ses.
Daha az stres daha çok uyku
Sakinleştirici müzikler stresi azaltıp insanın yatışmasına olanak tanır. Sadece uyku için değil, iş hayatında veya önemli kritik noktalarda da tercih edilebilir. Örneğin yapılan bir araştırma belli başlı müzikleri dinlemenin, sosyal fobi nedenli anksiyete belirtilerini gözle görülür biçimde azalttığını ortaya koymuştur. (5) Yürütülen başka bir araştırma, müziğin ameliyat öncesinde kaygı bozukluğu (Preoperatif Anksiyete) yaşayan kişileri rahatlattığını saptamıştır. (6)
Uykuya geçiş için müzik listesi
Uykusuzluktan muzdarip olanlar için özel bir çalma listesi hazırladık. Atmosferik, enstrümantal, klasik, post-rock gibi birbirinden güzel müzik türlerini içeren bu listede yatıştırıcı ve dingin parçaları bulabilirsin.
1. Grey Cloud Lullaby, Slow Meadow
Piyano ağırlıklı ambiyans müzik icra eden bestecinin her parçası zihinsel bir rahatlama ritüeli.
2. This Night, Giuseppe Califano
Milano Müzik Festivali gibi oluşumlarda etkinlik gösteren besteci Giusepe Califano’nun bu parçası dinleyeni alıp dingin bir ülkeye götürecek.
3. Trois Romances sans paroles, Op.17: 3. Andante moderate, Gabriel Fauré, Kun-Woo Paik
Sessiz sakin bir müzik için doğru bir parça seçimi.
4. Vorsichtig, Tilman Stoiber
Gerçekten dikkati yavaşlatan ve bedeni rahatlatan bir müzik arıyorsan bu parça tam da sana göre.
5. Hovering, Judithe Abessen
Daha önceden Doze ve Astral Waves albümlerini yayınlayan sanatçının elinden çıkma harikulade bir seremoni.
6. Fragile, Leonid Antonov
Gerçekten ismine yaraşır biçimde kırılgan ve naif bir parça.
7. Simien, Petros Idris
Tüyden hafifmiş gibi hissettirecek kadar etkileyici.
8. Forest Night, Celyn Awstin
İsminin özelliklerini taşıyan bu parçayı dinlerken, ansızın kendini karanlık ama tehlikesiz bir ormanda hissedebilirsin. Gece uykusundan önce daha iyi bir tercih olamazdı.
9. Fireflies, Jenna Elizabeth
Daha önceden yaptıklarına her seferinde yeni bir tuğla ekleyen sanatçı, doğayı anımsatan huzur dolu şarkılar üretmeyi sürdürüyor. Bu da onlardan biri.
10. At Rest, Mjuk
Amatör müzik icra eden sanatçıyı özel kılan nokta, dinlendirici melodileri ustalıkla kullanması. ‘At Rest’ stresten uzaklaşmak isteyen herkes için dinlenebilir bir parça.
11. Soft Waves and Relaxing Piano 3, Vilhelm Brandt
Piyano ile sakinleştirici müziklere yönelen besteci Vilhelm Brandt bu listede olmasaydı olmazdı.
12. Dreaming, Celinia
Duru, temiz ve bulutların üstünde gibi...
13. Space Time, Leonid Antonov
Uzay boşluğuna ya da daha ziyade huzurun kollarına atıyor.
14. Sleepy Journey, Cokobi
Uykulu bir ruh haline girmek için epey uygun bir seçim.
15. Rituals, Lorelle Paredes
Bu parçada piyanonun seninle konuştuğunu duyacaksın.
Kaynakça:
1 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2648.2012.06130.x
2 https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/S15327655JCHN2001_03
3 https://newsroom.unsw.edu.au/news/social-affairs/study-reveals-relaxing-music-help-you-sleep
4 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17590965/
5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6708916/
6 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31320504/