HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Kedi Otunun Faydaları

29-08-2022 13:51
Kedi Otunun Faydaları

Kedi otu, pembe ve beyaz çiçekleriyle doğanın en güzel renklerini gözlerimizin önüne seren bitkilerden biri. Hoş kokusuyla insanın içini ferahlatan kedi otu Latince ‘’Valeriana officinalis’’ olarak adlandırılıyor. Bitkinin köklerinin kedilerin çok sevdiği bir koku yayması ise bu otun ilginç isminin kökeniyle ilgili bilgi veriyor. 

Dünyanın birçok yerinde, bitkisel tedavi yöntemleri pek çok rahatsızlığa karşı kullanılıyor. Antik Yunan ve Roma zamanlarından beri geleneksel bir ilaç olarak kullanılan kedi otunun da pek çok faydası bulunuyor. Avrupa ve Asya’ya özgü olan bu ot, görüntüsüyle bile insanı rahatlatmaya yetecek kadar hoş. Uyku bozukluklarından stresin kontrol edilmesine kadar pek çok konuya destek için kullanılan bu ot, özellikle bitkisel yöntemlerle rahatlamak isteyenlerin de ilgisini çekiyor.

Yunan hekim Hipokrat, M.Ö. dördüncü yüzyılda, sindirim bozuklukları, mide bulantısı ve adet krampları için kedi otundan faydalanıyor. Bununla birlikte, kedi otunun bugünkü kullanım alanı olan uykuya yardımcı özellikleri M.S. ikinci yüzyılda Yunan hekim Galen tarafından fark ediliyor.

Yüzyıllardan beri insanların şifasından yararlanmaktan vazgeçmediği kedi otunun birçok faydasını senin için inceledik. Özellikle kaygı seviyeleri yüksek, adet dönemini zor geçiren ve uykusuzluktan muzdarip olanlar bu yazıyı mutlaka okumalı.

Stres ve kaygıyla baş etmeye yardımcı olur

Stres ve kaygı, birçok kişinin olumsuz durumlara karşı verdiği duygusal tepkiler. Kaygı, stresten kaynaklanan endişenin dışavurumu olarak hem zihinsel hem de fiziksel etkilere sahip. Günlük hayatta stres yaşamayan insan sayısı oldukça azdır. Maddi kaygılar, duygusal ve ailevi sıkıntılar nedeniyle zor dönemlerden geçenlerin sorunları, hayatlarına kronik stres olarak yansıyabilir. Birçok nedenden ötürü stresli bir hayat süren insanlar neticede sürekli kaygı ve endişe içerisinde olabilirler.

Kedi otunda bulunan aktif bir madde olan valerinik asit, GABA iletimini artırıcı etki göstererek iyi bir uykuya destek verir, stres ve kaygıyla mücadeleye ve pms semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Harvard Tıp Fakültesi’nde 2015 yılında yapılan bir inceleme, kaygı tedavisinde kullanılan geleneksel bitkilerin oldukça umut verici sonuçlar doğurduğunu destekliyor. Bu bitkilerin içinde Valium’la benzer bir etkiye sahip olan kedi otu da bulunuyor! 

Huzursuz bacak sendromunun şiddetini azaltmaya katkı sunar

Huzursuz bacak sendromu, çoğu kez nedeni tam olarak anlaşılmayan bir rahatsızlık. Özellikle geceleri sürekli olarak bacakları hareket ettirme ihtiyacı doğuran bu sorun nedeniyle, birçok insan uykusuz geceler geçirmek zorunda kalabiliyor. Neticede ertesi gün enerji düşüklüğü yaşayan kişiler hem iş hayatında hem de sosyal hayatta verim kaybı yaşıyor.

2009 yılında, huzursuz bacak sendromu olan kişiler üzerinde yapılan ve 8 hafta süren bir çalışma, kedi otunun olumlu etkileri ortaya koyuyor. Bu araştırmaya göre günde 800 mg kedi otu alan kişilerde huzursuz bacak sendromu belirtileri iyileşiyor ve gündüz uykulu hissetme hali azalıyor. 

Uyku bozukluklarına iyi gelir

Günümüzün stresli yaşam koşulları, kaçınılmaz olarak birçok kişinin uyku sorunları yaşamasına neden oluyor. Bu sorunun çözümünde başvurabilecek birçok doğal yöntem arasında kedi otu da bulunuyor. Sen de geceleri rahat bir uyku uyuyamamaktan şikayet edenler arasındaysan, kedi otunu şifalı bitkiler listene alıp hemen deneyebilirsin.

Uyku sorunları, kedi otunun üzerinde en çok araştırma yapılan konulardan biri. Araştırmalar, kedi otunun uykuya dalmak için gereken süreyi azaltabileceğini gösteriyor. Hatta kedi otu sayesinde uyku kalitesinin iyileşeceğini gösteren araştırmalar da bulunuyor. 2021'de yapılan aynı çalışmada, 1 ay boyunca yatmadan 1 saat önce 530 mg kedi otu kökü kullananların plaseboya göre uykularını daha iyi aldıkları ortaya konmuş.

Premenstrual sendrom belirtilerini azalmaya destek olur

Adetten hemen önceki günlerde ruhsal ve fiziksel olarak kendini gösteren belirtilere premenstrual sendrom deniyor. Kadınların bu dönemde yaşadıkları halsizlik, ödem ve genel olarak huzursuz hissetme hali daha çok hormonlarda yaşanan iniş ve çıkışlarla ilgili.

Premenstrüel sendrom nedeniyle yaşanan rahatsızlıklarda genellikle spor, dinlenme ve ağrı kesiciler tavsiye ediliyor. Ancak bu dönemi ağırlıklı olarak doğal çözümlerle geçirmek isteyen kadınlar, kedi otundan da yararlanabilir. Bilimsel bir çalışma, premenstrual sendromdan kaynaklanan fiziksel, duygusal ve davranışsal belirtilerin kedi otuyla azaldığını gösteriyor. 

Menopoz terlemelerine iyi gelir

Menopoz döneminin en rahatsız edici semptomlarından biri de sıcak basmalarıdır. Bu dönemi oldukça zor geçiren kadınlar, hormon tedavisine bile başvurmak zorunda kalabiliyor. Bu tedavinin uzun vadede ortaya çıkan riskleri düşünüldüğünde, kadınların birçoğu doğal çözümlerden yararlanmayı tercih ediyor. Bu çözümlerden biri de kedi otu.

Kedi otu, menopoz semptomlarından mustarip kadınları rahatlatmaya katkı sunar. Bu eşsiz bitki, hormon seviyelerini doğrudan etkilemiyor ancak bazı bilimsel araştırmalar da kedi otunun söz konusu etkisini destekliyor. Örneğin İran'da menopoz döneminde olan 60 kadına, sekiz hafta boyunca günde iki defa 530 miligram kedi otu takviyesi veriliyor. Kadınların plaseboya kıyasla, sıcak basması belirtilerinde ciddi anlamda azalma olduğu gözlemleniyor. Üstelik araştırmada kedi otunun ciddi bir yan etkiye neden olmadığı da belirtiliyor. 

Rahatlamak İstediğin Her An Herby No Stress Tea Yanında!

Stresle baş etme konusunda sıcacık bir çay gibisi yok. Herby No Stress Tea, içeriğindeki passiflora, kedi otu ve sarı kantaron gibi seni rahatlatacak ve gevşetecek bitkiler sayesinde huzurlu hissetmene yardımcı olmak için tasarlandı. Yumuşacık vanilya ve elmanın mis kokularıyla zenginleştirilen No Stress Tea, tek yudumda bile kendini iyi hissetmene destek olacak. Henüz Herby No Stress Tea’yi tatmadıysan, şimdi denemenin tam zamanı!


Kaynakça

(1)   https://tibuad.istanbul.edu.tr/tr/content/blog/valeriana-officinalis-(kediotu)

(2)   https://www.verywellhealth.com/what-you-need-to-know-about-valerian-88336

(3)   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19284179/

(4)   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8077445/

(5)   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27419099/

(6)   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28278010/

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.