İdeal Kiloya Ulaşmak ve Zayıflamak İçin Ne Yapmalıyız?
Zayıflamak için ne yapmalıyız konusu, yüzyılın sorunlarından biri olabilir. Masa başı işler, hareketsiz hayatlar, aceleye getirildiği için sağlıksız besinlerle dolu öğünler, stres ve işte sonuç: Çok da yemiyorum ama nereden geldi bu kilolar?
İdeal kiloda olmak, sağlıklı bir yaşam için sahip olmamız gereken en temel kriterlerden biri. Zira fazla kilolar beraberinde birçok sağlık sorununu da getiriyor. Ancak kilo kontrolü sağlamak bazen oldukça zor olabilir. Birçok insan kilo vermekte veya kilosunu sabit tutmakta zorlandığında çeşitli zayıflama yöntemleri arar. Bu konulara ilgi duyuyorsan, eminiz kilo verme ve zayıflama konusunda ne kadar çok seçenek olduğunu da biliyorsundur. Zayıflamak için ne yapmalı sorusunun birçok cevabı var. Peki kaçı sağlıklı? İdeal kilo, daha sağlıklı ve zinde hissetmek için gerekli. Ancak vermen gereken kiloların varsa asıl yapman gereken, zayıflama sürecini doktor gözetiminde ve sağlıklı yöntemlerle destekleyerek yönetmek.
Eğer kilo vermeye karar verdiysen, ideal kilona ulaşma konusunda sana yardımcı olacak, doğal ve sağlıklı birkaç ipucumuz var. Zayıflamak için ne yapmalıyız sorusunun cevabını önce bir doktora giderek, sonra da verdiğimiz ipuçlarını değerlendirerek bulabilirsin.
Hadi kaslarını çalıştır!
Zayıflamak için yapılması gerekenler arasında egzersiz başı çekiyor. Bunu çok duyduğunu biliyoruz ama gerçekten de doğru. İşleyen demir ışıldar boşuna denmemiş. Arzu ettiğin vücuda kavuşmak için uygulayabileceğin birçok egzersiz türü var ama en doğru egzersiz sana en uygun düşenidir. Mesela hızlı kilo vermek istiyorsan yüzebilir veya düzenli olarak spor salonuna gidebilirsin. Ama birkaç kilo fazlan varsa ve bu birkaç kiloyu verirken aynı zamanda sıkılaşmak da istiyorsan pilatesi tercih edebilirsin. Ayrıca squat hareketleri de sıkılaşmana yardımcı olabilir. Tabii sevdiğin bir spor türü de bu süreçte motive edici olacaktır. Uzun lafın kısası, yüzme, koşu, yürüyüş, yoga, pilates, aerobik ve squat gibi birçok farklı egzersiz türünü deneyebilirsin.
Aradığın destek bitkiler dünyasında!
Çaylar insanlık tarihinde oldukça eski bir geçmişe sahip. Dünyanın birçok bölgesinde yeşilden beyaza sayısız çay türü var ve bunların çoğu flavonoid denilen sağlıklı antioksidanlar içeriyor. Metabolizma hızlandırma, yağ yakımını teşvik etme gibi özelliklere sahip birçok bitki çayı mevcut. Zayıflamak için başvurabileceğin bitki çayları arasında karahindiba, yeşil çay, biberiye ve mate özellikle öne çıkıyor. Örneğin karahindiba bitkisini konu edinen bir çalışmada, bu bitkinin anti-obezite etkileri incelendi ve kilo alma konusunda belirgin bir etkisinin olduğu gözlemlendi. A, E, K ve C vitaminleri açısından oldukça zengin olan karahindiba çayı, araştırmalara göre şişkinlik ve hazımsızlığa karşı da etkili bir rol oynuyor. (1) Aynı zamanda kabızlığa iyi gelen karahindiba çayı, potasyum, demir, çinko ve magnezyum da ihtiva ediyor. (2)
Yeşil çay metabolizma üzerindeki düzenleyici etkileri ile kilo vermene yardımcı olabilir. Herkesin yakından tanıdığı yeşil çayda kateşin adı verilen ve metabolizmayı destekleyen bir flavonoid mevcuttur. Bilimsel araştırmalar yeşil çayın içerisindeki bu bileşenin yanı sıra kafeinin de olmasını, ekstra bir yağ yakımı etkisi oluşturduğunu ortaya koyuyor. (3)
Biberiye, tarihte birçok kültürde yeri olan bir bitki. Biberiyenin çay olarak içilmesinin, özellikle yağlı beslenen kişilerde kilo alımını yavaşlatabileceğine dair çalışmalar mevcut. Aynı çalışmalar karaciğer yağlanmasına karşı olumlu etkileri olduğunu da belirtmiştir. Ayrıca biberiye çayında önemli vitamin ve antioksidanlar bulunur. (4)
Yerba mate bitkisinin yapraklarından elde edilen mate çayı ise saponinler polifenoller, kafeoil türevleri ve ksantinler gibi faydalı bileşikler bakımından son derece zengin. Hatta mate çayının antioksidan miktarı, antioksidan zengini olarak bilinen yeşil çaydan bile daha zengin. Yapılan bilimsel araştırmalara göre insan sağlığına yaptığı sayısız katkıya ek olarak, metabolizmayı hızlandırıyor ve iştahı belirgin seviyede azaltıyor. (5)
Sağlıklı beslenmek her şeyin başı!
Zayıflamak için ne yapmalıyız sorusu, insanın aklına ilk olarak yediklerini içtiklerini getiriyor. Doğru beslenme ile desteklenmediği sürece zayıflamak için gerçekleştireceğin hiçbir eylemin kalıcı ve sağlıklı sonuç vermesi ne yazık ki mümkün değil. Zayıflamak için doğru diyet şart. Peki kilo vermek ya da fit kalmak için ne gibi beslenme düzenlemeleri yapmalısın?
Öncelikle rafine karbonhidratlardan ve şekerlerden olabildiğince uzak durmalısın. Ayrıca sabahları protein ağırlıklı beslenmek, seni tüm gün tok tutacağı için kaçamak yapma gereksinimi duymazsın. (6) Buna ek olarak diyetine baklagiller ve tam tahıllar gibi lif açısından zengin yiyecekler katabilirsin. Lifli gıdalar hem seni tok tutar hem de bağırsaklarını düzenleyerek kilo kontrolüne katkı sağlar. (7)
Düzenli ve yeterli bir uyku, zayıflamak için hayati!
Birçoğumuz uykusuz kalmanın etkilerinin gün içinde yorgun ve bitkin hissetmekle sınırlı olduğunu sanıyoruz. Halbuki düzenli ve kaliteli uykudan mahrum kalmanın bedensel ve ruhsal etkileri bunların çok daha ötesinde.
Bilimsel araştırmalar günde 6 saatten az uyuduğumuzda kilo almaya meyilli olduğumuzu gösteriyor. Birçok bilimsel araştırma uykumuzu alamadığımızda daha fazla yemek yediğimizi de ortaya koyuyor. Yani az uyuyarak gün içerisinde daha çok hareket ederim ve zayıflarım gibi bir mantıkla hareket ediyorsan, yanılıyorsun. (8)
Kısaca; iyi bir uyku kilonu korumak ve kilo vermek için önemli. Düzenli ve yeterli uyumadığında, uykusuzluk kronik bir sorun olmaya başladığında hem uzun vadede kilo alırsın hem de kilo vermekte zorlanırsın. Zihinsel ve bedensel bütünlük için uyku düzenine önem ver. Eğer uyumak için yardıma ihtiyacın varsa, rahatlamanı sağlayacak meditasyon tekniklerinden, bitkilerden ve nefes egzersizlerinden faydalanabilirsin.
Stres yönetimi şart!
Stresli olmanın zayıflamakla ne gibi bir ilgisi olabilir diye sorduğunu duyar gibiyiz. Stresin vücudumuz üzerindeki etkisi sandığımızdan çok daha ötede. İşte stres ve kilo arasındaki sıkı ilişki: Öncelikle stresli olduğumuz zaman adrenalin ve kortizol gibi stres hormonları salgılarız. Bu hormonlar savaş ya da kaç cevabını oluştururlar. Aslında ilk başta bu cevap iştahı keser ancak kronik stres durumlarında kortizol sürekli salgılanır ve iştahımız açılır. (9)
Şayet devamlı stres altındaysan, vücudunda da bu mekanizma harekete geçip durabilir. Uzun vadede farkında olmadan kilo alırsın veya kilo vermekte zorlanabilirsin. Stres yönetimi yapmak ise sandığın kadar zor değil. Eğer düzenli olarak sakinleştirici aktivitelerde bulunursan stres seviyelerini kontrol edebilirsin.
Herby ile Daha Enerjik ve Zinde Bir Hayat!
Zayıflamak için metabolizmayı hızlandırmak ve ödem atmak önemli. Herby’nin metabolizmanı hızlandırmak ve ödem atmana yardımcı olmak için en etkili bitkilerin özel karışımından oluşan eşsiz çaylarını hala denemedin mi? Arınmak ve tazelenmek istediğinde yeşil çay, ısırgan ve kiraz sapının ödem atıcı etkisiyle hafiflemeni sağlayacak Detox Tea ile çok daha rahat hissedeceksin. İçinde yağ yakımını teşvik eden elma sirkesi de bulunan, yeşil çay, mate ve biberiye gibi birçok şifalı bitkiyle güçlendirilmiş, ananasın kokusunu ve lezzetini alacağın Fit Tea, metabolizmanı hızlandırmak ve forma girmene destek olmak için karahindiba, at kuyruğu ve mürver gibi özel bitkilerle hazırlanmış Skinny Tea, daha zinde, hafif ve enerjik hissetmek istediğinde yardıma hazır!
Kaynakça:
1-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155102/
2-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2788186/
3-https://academic.oup.com/jn/article/139/2/264/4750912
4-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19918713/
5-https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-yerba-mate
6-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4263815/
7-https://www.health.harvard.edu/blog/making-one-change-getting-fiber-can-help-weight-loss-201502177721
8-https://www.webmd.com/diet/sleep-and-weight-loss#1
9-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4517681/
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.
Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.