İçinizi Isıtacak Bitkiler
Sonbahar aylarına adım atılan bu günlerde, yaz sıcaklarından uzaklaşmanın rahatlığı yaşanılıyor. Bedensel olarak yavaş yavaş düşen hava sıcaklıklarına alışılırken yeme-içme alışkanlıkları da bu değişikliklere ayak uyduruyor. Sıcak bir fincan çay, bu geçiş döneminde hem bedensel hem de zihinsel rahatlama sağlayabilir. Hatta mis gibi kokan bir bitki çayının tadını çıkarmak için koltuğuna oturmak bile başlı başına rahatlatıcı bir ritüel olabilir. Gel beraber içini ısıtacak kış bitkilerine ve bu bitkilerle yapabileceğin çayların etkilerine yakından bakalım.
Ihlamur
Ilıman iklimlerde yetişen ıhlamur ağacı, bahar aylarında açan sarı çiçekleri ve yeşil yapraklarıyla biliniyor. Çiçeklerinin sadece kokusu bile insanın içini rahatlatmaya yeten bu bitki, ıhlamurgiller familyasından. Ihlamur çayını yapmak için bu bitkinin çiçekleri, yaprakları ve kabuğundan faydalanılıyor.
Ihlamur çayına geleneksel tıpta gevşemek ve kaygı düzeylerini azaltmak için sıklıkla başvuruluyor. Bilimsel araştırmalar da anneannelerimizin kış aylarından elinden düşürmediği bu çayın yatıştırıcı etkileri olduğunu destekliyor. Oldukça ferahlatıcı bir kokusu olan ıhlamur, halk arasında soğuk algınlığına karşı da kullanılıyor. Hatta Almanya’da terlemeye yönelik etkisinden ötürü 12 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler için ıhlamur reçete ediliyor. Kış aylarında keyifle yudumlayacağın sıcacık bir ıhlamur çayıyla gerçekten de içini ısıtabilirsin.
Zerdeçal
Asya mutfağının sevilen baharatlarından Zerdeçal, yoğun turuncu rengiyle yemeklere hem hoş bir ton hem de lezzet katıyor. Son yıllarda sağlığa yönelik faydalarıyla dikkat çeken bu bitki, hastalıklardan korunmak için de kullanılabiliyor.
Zerdeçal, Ayurveda ve diğer geleneksel Hint tıbbı ve ayrıca geleneksel Çin tıbbında yoğun bir kullanıma sahip. Hindistan'da; cilt sorunlarından eklem rahatsızlıklarına kadar birçok faydası olduğu düşünülen bu bitkinin içerisinde bulunan kurkumin isimli aktif madde, birçok bilimsel araştırmanın konusu olmuş.
Zerdeçalın sağlığa faydalarıyla ilgili yapılan araştırmalardan çıkan sonuçlara göre kurkuminoidlerin vücudu güçlendirmek, ağrıyı azaltmak ve kalp sağlığını desteklemek gibi etkilerinden söz etmek mümkün. İçeceklerin aromasını yoğunlaştıran ve tatlandıran, soğuk günlerde içini ısıtacak zerdeçalı, isteğe göre çay olarak da tüketebilirsin. Yemeklerde ve içecekte, her iki türlü de zerdeçal, yoğun lezzetiyle sıcacık içim keyfini katlayan bir baharat.
Zencefil
Hem baharat hem bitki çayı hem de takviye gıda olarak kullanılan zencefil, kakule ve zerdeçalla aynı bitki ailesinden geliyor. Tarihi 5000 yıl öncesine dayanan zencefil, baharatlı aromasıyla biliniyor. Hindistan’da ve Çin’de çok eski zamanlardan beri birçok rahatsızlığa karşı kullanılmış. Zencefil bitkisinin şifalı özellikleri ise kök kısmına dayanıyor.
Zencefilin sağlığa yönelik faydaları, çoğunlukla içerisinde yer alan gingerollar olarak isimlendirilen aktif bileşenlere dayanıyor. Binlerce yıldır soğuk algınlığına karşı kullanılan zencefil, vücutta inflamasyonu ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabiliyor. Sindirim sistemini de rahatlatıcı etki gösterebilen bu bitkiyi mideni hassas hissettiğin zamanlarda çay olarak içebilirsin. Soğuk günlerin kurtarıcısı, zencefil çayına ufak bir parça limon veya bal katarak çay keyfini daha da artırabilirsin.
Ekinezya
Eski zamanlardan beri sağlığı destekleyen özellikleri için kullanılan bitkiler arasında yer alan ekinezya, kış aylarında en çok kullanılan doğal reçetelerden biri. Papatyagiller familyasından olan bu bitki, doğanın insana sunduğu etkili şifa kaynaklarından biri. Amerika yerlilerinin diş ağrıları için dahi kullandığı ekinezyanın tarihin eski zamanlarından beri kullanıldığı iyi biliniyor.
Grip ve soğuk algınlığına karşı sıklıkla başvurulan ekinezya üzerine yapılan birçok bilimsel araştırma da bu bitkinin faydalarını destekliyor. Ekinezya; bağışıklığı ve cilt sağlığını desteklerken sakinleştirici etkiler gösterebiliyor. Kış aylarında hafif kırgınlık hissettiğin zamanlarda bir bardak ekinezya çayıyla yorgunluğunu atabilir, sıcacık hissedebilirsin.
Hibiskus
Diğer adı hatmi çiçeği olan Hibiskus, sadece muhteşem nar kırmızısı renginin bahşettiği görüntüsüyle bile dikkat çekmeyi başaran bitkilerden biri. Vücuda birçok fayda sunan antioksidan maddeler ve vitaminler bakımından son derece zengin olan bu bitkinin hafif ekşimsi tadı ağızda hoş bir aroma bırakıyor.
İçiminin güzelliğinin yanı sıra sağlığa yönelik etkileriyle de öne çıkan hibiskus; C vitamini, beta-karoten ve antosiyanin içeriyor. Bu yoğun içeriğiyle beden sağlığını destekleyen bitki, sakinleştirici etki de gösteriyor. Soğuk günlerin akşamında hibiskusla ısınabilir, gece rahat bir uykunun tadını çıkarabilirsin.
Nane
Nane, limonla beraber Türkiye’de annelerin, çocukların geçirdikleri gribal enfeksiyonlara karşı kullandığı geleneksel bir karışım. Hemen herkesin bildiği gibi bu çay, sarı limon ve baharat formundaki nane yapraklarının bir arada kaynatılmasıyla hazırlanıyor.
Tekil olarak nane çayının birçok faydasından söz etmek mümkün. Tek başına grip tedavisinde kullanılmasa da nane ve nane çayının mentollü içeriği ve antiviral özelliği, gribal enfeksiyon belirtilerinin hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca IBS belirtilerinin hafiflemesine de katkıda bulunur. Limon ise bir C vitamini deposudur. İkisinin birleşimi gribal semptomların daha hafif geçmesini sağlayabilecek bir karışım oluşturur. Serin sonbahar günlerinde bu muhteşem karışımla hem sağlığını destekleyebilir hem de içini ısıtabilirsin.
Melisa
Melisa, halk arasındaki adıyla oğul otu, bilimsel ismiyle limon balsamı (Melissa officinalis), sakinleştirici etkileriyle bilinen bir bitki. Hafif tadı ve yumuşak içimiyle tercih sebebi olan bitkinin geçmişte rahatlatıcı ve antiseptik özelliklerinden yararlanılmış. 2014 senesinde gerçekleştirilen bilimsel bir çalışmada melisanın akut anksiyeteyi azaltan antistres özelliğine dair birtakım bulgulara rastlanmış. Bazı çalışmalara göre oğul otunun hazımsızlık, uykusuzluk ve adet sancısının giderilmesinde de payı var. Sakinleştirici özellik ve leziz bir tat içeren melisa çayını yudumlayarak sonbahar ve kış aylarında ısınman mümkün.
Herby Bodyguard Tea Soğuk Kış Aylarında Yardımcın
Sağlığını koruma altına almak için yapabileceğin birçok şey var. Birbirinden sağlıklı bitkilerin yardımına başvurmak da bu yöntemlerden biri. Herby Bodyguard Tea, bağışıklık fonksiyonlarının olağan işlemesine yardımcı olan C vitamini ve faydalı birçok bitkiyle en soğuk günlerde yanında. Ekinezyadan ıhlamur ve zencefile kadar çeşitli kış bitkilerini bardağına taşıyan Bodyguard Tea ile bedenine ihtiyacı olan desteği verebilirsin. Güçlü antioksidan özellikleriyle beden sağlığına yönelik olumlu etkileri olan birçok bitkiyle desteklenen Herby Bodyguard Tea, soğuk günlerde içini ısıtırken bedenine de zindelik verecek. Enfes tadıyla da gününe lezzet ve keyif katacak.
Kaynakça
1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26144285/
2) https://www.nccih.nih.gov/health/turmeric
3) http://health.clevelandclinic.org/turmeric-health-benefits/
4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
5) https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/ginger-benefits
6) https://www.healthline.com/nutrition/echinacea#bottom-line
7) https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-hibiscus/
8) https://www.webmd.com/diet/mint-tea-health-benefits
9) https://www.mdpi.com/2072-6643/6/11/4805/htm
10) https://www.healthline.com/health/lemon-balm-uses#TOC_TITLE_HDR_1
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz. Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.