Hindistan'dan Dünyaya Yayılan Bir Lezzet: Masala Çayı
Eğer daha önce masala çayı içmediysen ya da adını bile duymadıysan hakkında öğreneceklerin seni biraz şaşırtabilir. Adını Hintçe’de baharatlı anlamına gelen "masala” ile çay anlamına gelen "chai” kelimelerinden alan masala chai, binlerce yıllık bir geçmişe sahip ve hakkında da pek çok efsane var. Bu efsanelerden birine göre masala chai, bundan tam 9000 yıl önce Çin kraliyet saraylarında demleniyordu ve sadece kraliyet ailesine servis ediliyordu. Başka bir efsane ise masalanın geçmişinin 4000 yıl öncesine dayandığını ve yine bir Çin imparatorunun arınmak, canlanmak için bu çayı kendine özel demlediğini iddia ediyor.
Efsanelerin büyüleyici bir tarafı var. Ancak gerçeklik paylarını bilmek imkânsız. Bugün masala çayı hakkındaki en kesin bilgilerden biri, onun gerçekten binlerce yıldır demlendiği ama tarifinin farklı kültürlerin etkisi altında kalarak zamanla değiştiği. Nasıl mı? Cevabı yazımızda...
Masala çayının içinde ne var?
Günümüzde masala çayının çeşitleri olsa da değişmeyen bileşenlerini siyah çay, tatlandırıcılar, baharatlar ve süt oluşturuyor. Baharat ve süt kısmı seni şaşırttı mı? Evet, bu çay oldukça fazla malzemeye ve oldukça da yoğun bir tada sahip.
Masala çayında kullanılan baharatlar insanların zevkine göre değişkenlik gösterebiliyor. En yaygın olarak karabiber, taze zencefil, tarçın, karanfil, kakule, yıldız anason, rezene, vanilya ve hindistan cevizi kullanıldığını söyleyebiliriz. Batı kültürüyle karşılaşan masala çayının içindeyse kakao, safran, yeni bahar ve defne yaprağı bile bulmak mümkün. Gördüğün gibi gerçekten yoğun bir çaydan bahsediyoruz.
Masala çayını tatlandırmak için de değişik seçenekler var. Beyaz şeker, esmer şeker ve bal, Hindistan için tipik tatlandırıcılar. Ama bunda da akla hayale gelmeyecek alternatifler kullanabiliyorlar; rafine edilmemiş şeker kamışları gibi. Dünya çapındaysa akçaağaç şurubu favori tatlandırıcılardan biri.
Masala çayının en karakteristik özelliği sütlü olması diyebiliriz. Hindistan’da bu çay daha çok manda sütüyle hazırlansa da dünya genelinde inek sütü yaygın. Ayrıca masala çayını kaju sütü, badem sütü, yulaf sütü gibi bitkisel sütlerle hazırlayarak, özellikle veganlar için de içilebilir kılmak mümkün.
Masala çayının evrimi
Masala çayının Hindistan’da binlerce yıldır demlendiği, hafif rahatsızlıklar için şifa amacıyla kullanıldığı, sıcak ve soğuk servis edilebildiği biliniyor. Günümüzde pek bilinmeyen bir gerçek ise baharatlı, sütlü ve tatlı bu otantik çayın tarifinde, geçmişte asla siyah çay olmaması.
19. yüzyılın başlarında Hindistan’da çay çiftlikleri kurmaya başlayan İngilizler ve onların sütlü çay içme alışkanlıklarıyla birlikte, masala çayının da değişime uğradığı düşünülüyor. İlginç olan bir diğer şey ise siyah çayın o dönemde çok pahalı olması yüzünden üretilen çayların baharatlarla desteklenmeye devam edilmesi, bunun da masala çayının yaygınlaşmasına hız kazandırmış olması.
Değişimden söz etmişken... Chai tea latte’yi daha önce duyduğuna eminiz. Masala çayının dünyada yaygınlaşmasıyla birlikte, bu çay elbette Amerika’da da oldukça popüler hale geldi. Zamanla ismi sadece chai olarak anılmaya başlandı ve bu dönüşüm "chai tea”ye kadar devam etti. Yani, çay çayı. =) Neyse ki bu komik değişim masala çayının lezzetinden de kendisine duyulan sevgiden de bir şey götürmedi.
Masala çayını kafe ve restoranların menüsünde farklı isimlerle görmek mümkün. Chai tea, chai tea latte, chai ve chai latte bunlardan bazıları. Ancak bu çayların çoğunun şuruplarla masala çayını taklit ettiğini de bilmek gerekir. Gerçek masala çayı, doğal malzemelerle demlenir, güçlü ve oldukça kremalı bir tada sahiptir.
Masala çayının faydaları
Baharatlar açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip masala çayı, öncelikle güçlü bir antioksidan kaynağı olarak biliniyor. Kalp ve beyin sağlığını destekliyor, serbest radikallere karşı vücut direncini artırmaya ve kan şekerini dengelemeye yardım ediyor. Masala çayı, siyah çayla yapıldığı için kafein de içeriyor. Eğer kafeine duyarlıysan, gün içinde enerji vermesi için tüketebileceğin bu çayı, uyku saatine yakın içmemen iyi olabilir. Alternatif bir fikir olarak; masalayı yeşil çayla da demleyebilir, böylece kafein alımını azaltabilirsin.
Tadına doyamayacağın çaylar için...
Çaylar hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Bazen sıkıntılarımıza şifa olması için dolduruyoruz fincanımızı. Bazen sevdiklerimizle geçirdiğimiz zamanlara lezzetiyle eşlik ediyor, anı güzelleştiriyor bir fincan çay. Bazen hayata mola vermek, anın tadını çıkarmak için yudumluyoruz bitkilerin aromasını. Çayları seviyoruz ve çayın bir tutku olduğuna inanıyoruz. Herby çaylarını da bu sevgi ve tutkuyla hazırlıyoruz. Her biri doğanın şifalı ve lezzetli bitkilerini içeren özel harmanlardan oluşan bu çaylar da, ihtiyacın olan her konuda bir destek bulacağını biliyoruz.
Kaynaklar:
https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1096/fasebj.2018.32.1_supplement.809.1
https://food.ndtv.com/food-drinks/history-of-masala-chai-a-quick-dive-into-the-origins-of-indias-favourite-drink-1683279
https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/how-to-make-masala-chai-at-home/articleshow/69027092.cms
https://www.thespruceeats.com/the-history-of-masala-chai-tea-765836
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.
Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.