Güneşin Etkisiyle Artan Kırışıklıklardan Nasıl Kurtuluruz?
Yıllar geçtikçe aynadaki görüntümüz değişiyor. Lekeler, cilt kırışıklıkları, sarkmalar dikkat çekmeye başlıyor. Her ne kadar can sıkıcı olsalar da diğer taraftan olgunlaşmanın da bir göstergesi.
Cildin genç ve gergin görünmesinin ardındaki sır, kolajen lifleri ve elastin adı verilen doğal yapı taşlarıyla oluşturulan cilt iskelesi. Gençlikte cildimiz bu değerli kaynaklardan fazlasıyla yararlanır, cilt sıkı ve dolgun görünür. Ancak ilerleyen yaşlarda bu maddelerin miktarı azalmaya başlar ve kaliteleri düşer. Bunların yanında cildimizin dolgunluğunu sağlayan hyalüronik asit seviyesi de azalmaya başlar. Ancak tüm bu etkenlerin yanı sıra kırışıklıkların ortaya çıkma hızını etkileyen diğer faktörleri de hesaba katmalıyız. Genetik yapı, düzenli cilt bakımı alışkanlığı, yaşam tarzı ve cilt tipi gibi faktörlerin yanı sıra çevresel etmenlerin, hava kirliliğinin ve güneşin zararlı UV ışınlarının bu sürece etkileri çok fazla.
Ancak endişelenmeye gerek yok. Doğru beslenme, güneşten korunmak, bilinçli ve düzenli cilt bakımı, egzersiz ve stres olmayan bir yaşam sayesinde bu etkileri en aza indirebilirsin. Bu yazımızda cilt kırışıklıklarına karşı ve cildini nasıl genç tutabileceğine yönelik beslenme tavsiyelerimizi okuyacaksın.
İlk Kural: Güneşten Korunmak
Hem ince kırışıklıklar hem de cilt lekeleri ve aynı zamanda cilt kanserine karşı sadece yaz mevsiminde değil, tüm yıl boyunca önlem almalıyız. İşte güneşten korunmak için dikkate alman gereken önerilerimiz:
Mutlaka Güneş Kremi
Güneşe çıkmadan önce mutlaka geniş spektrumlu (UVA/UVB, HEVL, IR-A, PA) güneş kremi kullanmalısın. Güneş kremini sadece yüzüne uygulamak seni güneşten tamamen korumaz. Aynı zamanda vücudunun açıkta kalan kısımlarına da güneş kremi sürmeli ve düzenli olarak yenilemelisin.
Gölgede Zaman Geçirmek
Özellikle güneşin en yoğun olduğu öğle saatlerinde gölgede vakit geçirmeye çalışmalısın. Günün en eğlenceli ve en cıvıl cıvıl saatleri olsa da maalesef güneşin en zararlı olduğu zamanlar.
Şapka, Gözlük ve Ötesi
Geniş kenarlı bir şapka, UV korumalı güneş gözlüğü ve mümkünse vücudunu koruyacak türde uzun kıyafetlerle ek koruma sağlayabilirsin. Çılgın sıcaklarda ince ve açık renkli, UV ışınlarını yansıtan giysiler tercih edebilirsin. Özellikle deniz ve havuz kenarlarında, plajda veya dışarıda uzun süre geçireceksen, bedenini kapatan hafif kıyafetlerle cildini koruyabilirsin.
Bronzlaşmak İstiyorsan
Yazın alametifarikası bronzlaşma fikrinden vazgeçemiyorsan yavaş bronzlaşmayı seçebilirsin. Kendini aniden güneşin kollarına bırakmak yerine, kontrollü bir şekilde bronzlaşabilirsin ancak güneş koruyucu kullanmayı ihmal etmemelisin.
Doğal Koruyucular: Cildi UV Işınlarından Koruyan Besinler
Besinler, cilt sağlığında önemli bir rol oynar ve UV kaynaklı cilt hasarına karşı korunmada da etkili olurlar. Cilt dostu besinlerin hangileri olduğunu biliyor musun?
Likopen Zengini Besinler
Domates, salça, karpuz gibi besinler, güçlü bir antioksidan olan likopen içerir. Likopen, ciltte serbest radikallerle savaşarak UV kaynaklı hasarı azaltmaya yardımcı olur.
Yeşil Çay
Yeşil çay, güçlü antioksidanlar olan kateşinler sayesinde UV ışınlarının ciltte neden olduğu hasara karşı koruma sağlayabilir. Yapılan araştırmalar, yeşil çayın UVA ışınlarına bağlı cilt hasarını azaltabileceğini ve kolajen azalmasına karşı cildi koruyabileceğini göstermiştir.
Kırmızı Meyveler
Çilek, ahududu, böğürtlen gibi kırmızı meyveler, lutein ve zeaksantin içerikleriyle cilde iyi gelen besinler arasında.
Yeşil Yapraklı Sebzeler
Ispanak, marul, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, lutein ve zeaksantin bakımından zengindir.
Turuncu Renkteki Besinler
Brokoli, havuç, tatlı patates gibi turuncu renkteki besinler de lutein ve zeaksantin içerir.
Cildin Doğal Yapı Taşları: Kolajen ve Elastin İçeren Besinler
Cildimizin doğal güzelliği, esnekliği ve parlaklığı, temelde cilt bariyerini güçlendiren ve onu destekleyen önemli bileşenlerle sağlanır. Kolajen ve elastin gibi değerli proteinler cildin güzellik ve ışıltı kazanmasında hayati rol oynarlar.
Kolajen Nedir?
Kolajen, vücutta bulunan en yaygın protein türlerinden biri ve çeşitli dokuların yapısal dayanıklılığını sağlayan önemli bir bileşen. Özellikle cilt, kemikler, kaslar, tendonlar, kıkırdaklar ve bağ dokularında bol miktarda bulunan kolajen lifleri, çapraz bağlarla bir araya gelerek lifli bir yapı oluşturur ve bu yapı, dokulara dayanıklılık ve elastikiyet kazandırır. Cildin sıkı ve elastik kalmasını sağlar, kemiklerin gücünü ve tendonların dayanıklılığını artırır. Aynı zamanda iç organların ve kılcal damarların yapılarında da bulunur.
Vücuttaki kolajen üretimi, genetik faktörlere, yaşa ve yaşam tarzına bağlı olarak değişebilir. Genç yaşlarda vücut daha fazla üretir, ancak yaşlandıkça üretimi azalır ve kalitesi düşebilir Bu durum cilt kırışıklıklarına ve sarkmalar sebep olabilir.
Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur?
En çok bilinen kolajen kaynakları kemik suyu, tavuk, balık ve yumurta beyazıdır. Ancak, turunçgiller; ahududu, yaban mersini ve böğürtlen gibi kırmızı meyveler; mango, kivi, ananas ve guava gibi bazı tropikal meyveler; sarımsak; ıspanak, lahana, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler; fasulye, kaju, domates, dolmalık biber tüketimi de vücutta kolajen üretimini destekler.
Özellikle kemik suyu son zamanlarda oldukça popüler. Kemiklerden ve bağ dokusundan elde edildiği için kalsiyum, magnezyum, fosfor, kolajen, glukozamin, kondroitin, amino asitler ve diğer birçok besin maddesini içerir. Özellikle kolajen içeriğiyle, cildin sağlıklı ve genç görünmesine yardımcı olurken glukozamin ve kondroitin gibi bileşenler eklemler ve bağ dokuları için destek sağlayabilir. Her ne kadar bazı araştırmalar kemik suyunun kolajen açısından zengin olmadığını öne sürse de, sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenine katkıda bulunmak için bu lezzetli ve besleyici seçeneği dikkate almakta fayda var.
Elastin Nedir?
Elastin, cildin elastikiyetini ve esnekliğini sağlayan bir diğer protein türü ve önemli bir yapı taşı. Tıpkı kolajen gibi, elastin de ciltteki bağ dokusunun temel bileşenlerinden biridir ve dermis tabakasında bulunur.
Esnek bir yapıya sahip olan elastin, cildin esnek kalmasını ve gerilme sonrasında orijinal şekline dönmesini sağlar. Bu özelliği sayesinde mimikler esnasında gerilip gevşer ve tekrar düzgün bir şekilde eski haline döner.
Gençlik yıllarında, elastin lifleri cildimizi doğal bir şekilde destekler, sıkı ve pürüzsüz görünmesini sağlar. Ancak yaşımız ilerledikçe ve çevresel etkenlerin etkisiyle elastin miktarı azalabilir ve elastin lifleri bozulabilir. Bu durum, ciltte sarkmaların ve kırışıklıkların oluşmasına sebep olur.
Elastin, cildin yanı sıra akciğerler, damarlar ve diğer esnek dokuların yapısında da önemli bir rol oynar. Bu nedenle elastin, vücutta doku ve organların esnekliğini korumak için hayati bir öneme sahiptir.
Elastin Hangi Besinlerde Bulunur?
Yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, böğürtlenler, yağlı balıklar ve yemişler dahil olmak üzere pek çok yiyecek cildindeki elastin miktarını artırmaya yardımcı olabilir.
Bu besinleri beslenme planına dahil ederek cildini doğal yollarla UV ışınlarının zararlı etkilerinden koruyabilir ve kırışıklıklar için önlem alabilirsin. Aynı zamanda antioksidan açısından zengin besinler tüketmek, serbest radikallere karşı güçlü bir savunma sağlar, cildin sağlıklı ve genç kalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda, güneşin en yoğun olduğu saatlerde gölgede kalarak, güneş kremi kullanarak ve uygun giysiler giyerek ek koruma sağlayabilirsin. Cildini korumak için beslenme ve güneşten korunma alışkanlıklarını bir arada uygulayarak sağlıklı bir cilde sahip olabilirsin.
Antioksidan Deposu: Herby Iced Fit Tea Kırmızı Meyveli
Kırmızı meyvelerin lezzeti ve özel kokusu, bitkilerin sağlıklı etkileriyle birleşiyor. İçeriğinde yeşil çay, kuşburnu, kiraz sapı, bamya çiçeği, yaban mersini ve ahududu bulunan Herby Iced Fit Tea Kırmızı Meyveli’yi özenle demledik. Tamamen doğal içeriğiyle seni serinleten bu nefis çayı, günün her anında keyifle içebilirsin.
Kaynaklar:
(1)https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/collagen-food-boost
(2)https://www.healthline.com/health/food-nutrition/healing-bone-broth-recipes
(3)https://npistanbul.com/kolajen-nedir-hangi-besinlerde-bulunur
(4)https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/collagen/
(5)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3390139/
(6)https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622029698
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.
Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.