Efsane mi, Gerçek mi: Her Gün 8 Bardak Su İçmek Gerekli mi?
Sekiz bardak ölçüsü, su içmek dendiğinde adeta kalıplaşmış bir formül gibi hayatımızda yer edinmiş durumda. Sağlık önerilerinde, diyet listelerinde o meşhur sekiz bardak suyla yıllardır karşılaşıp duruyoruz. Bunun doğru bir tavsiye ya da senin için doğru bir miktar olup olmadığını hiç düşündün mü? İnsan bedeninin ihtiyaçları yaşa, hayat tarzına, cinsiyete, sağlık durumuna ve hatta mevsime göre bile değişirken, içilmesi gereken su miktarının kesin bir ölçüsünün olması kulağa pek mantıklı gelmiyor, değil mi?
Ancak kesin olan bir şey var; su hayattır. İnsan vücudunun ortalama %60’ı sudan oluşur ve tüm hayati fonksiyonların devam etmesi için su, temel yakıtlardan biridir. En basitinden, vücuttaki toksinlerin atılmasından hücre yenilenmesine, yediklerinin sindirilmesinden kan basıncının dengelenmesine kadar tepeden tırnağa tüm vücut fonksiyonların için su hayatidir.
Su içmek basit bir eylem ama hakkında bilinmesi gereken birçok şey var. Yazımızı okuyarak bunları öğrenebilirsin.
Su İçmek Neden Faydalıdır?
Su, hücresel faaliyetlerin gerçekleşmesi, yaşamın devam etmesi için gereklidir. Harvard Tıp Okulu Özel Sağlık Raporu (1), suyun faydalarını şöyle sıralıyor:
● Hücrelere besin ve su taşınması için gereklidir.
● Sindirimin gerçekleşmesini sağlar.
● Kan basıncını dengeler.
● Kalp sağlığını destekler ve kalp atışını düzenler.
● Vücut ısısını düzenlemeye yardım eder.
● Elektrolit (sodyum) dengesini korur.
● Bakterilerin mesaneden uzaklaştırılmasına yardım eder.
● Kabızlığı önler.
● Organların ve dokuların sağlığını korur.
● Eklemleri koruyarak, hareket kabiliyetini destekler.
Az su içmek gibi çok su içmek de tehlikelidir. Aşırı su tüketimiyle birlikte kandaki elektrolit miktarının, özellikle sodyumun seyrelebileceğini ve beyin fonksiyonlarının bozulabileceğini biliyor muydun? (*)
Her gün ne kadar su içmek gerekir?
Günde 8 bardak su içmek sağlığa faydalıdır lafını çok sık duyarız. Oysa pek çok değişkenle birlikte su ihtiyacı da değişir; hastalık gibi, spor gibi, hava sıcaklığı ya da bambaşka özel durumlar gibi...
Institute of Medicine (IOM), erkekler için günde ortalama 13 bardak (3 litre), kadınlar için ise 9 bardak (2 litreden biraz fazla) su öneriyor. Bu ölçüler, hamile kadınlar için 10 ve emziren anneler için 12 bardak olarak değişiyor. Çocuk ve gençlerin ihtiyaç duydukları ortalama su miktarı ise 6-8 bardak arasında. Ancak sıvı alımının, bol sulu sebze ve meyvelerle desteklenmesi gerektiği de belirtiliyor. (2) Bunların ortalama değerler olduğunu unutmamak gerekiyor.
Yeterli su içtiğini nasıl anlarsın?
Yeterli su içip içmediğini anlamak aslında gayet kolay. İhtiyaç duyduğu kadar su tüketen bir insan nadiren susamış hisseder. Ayrıca idrar rengi de renksiz ya da açık sarıdır.
Tam tersi durumda, yani yeterli miktarda su içilmediğinde ise vücutta dehidrasyon meydana gelir. Oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilen dehidrasyonun susuzluk hissi, kas ağrıları, baş ağrısı, sersemlik hissi, yorgunluk, ağız, dudak ve göz kuruluğu, gün içinde çok az tuvalete gitmek gibi ilk aşamada kendini belli eden, tipik semptomları vardır. Ağır dehidrasyon durumu ise bilinç bulanıklığı ve şok hali gibi sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden vücudunu dinlemen ve susuz kalmamaya dikkat etmen önemli.
Su kaybı yaşamamak için ipuçları
Yeterli sıvı almak için sadece suyla sınırlı kalmak zorunda değilsin. Günlük ihtiyacımız olan sıvının yaklaşık %20’sini gıdalardan alırız. Özellikle salatalık, karpuz, ıspanak, domates, ananas gibi bol su içeren sebze ve meyveler bu konuda iyi bir tercihtir.
Elinin altında her zaman su bulundurmak, su tüketimini artırır. Çalışma masanda, çantanda, arabanda ve yemek masanda mutlaka su bulundur.
Bitki çayları, meyve suları, süt gibi içecekler de iyi birer su kaynağıdır. Tadını beğendiğin içeceklere yönelmek, sıvı tüketimini artıracaktır. Elbette çok kalorili ve gazlı içecekleri fazla tüketmemeye dikkat etmelisin.
Susamayı beklemek yerine, belirli aralıklarla, az da olsa su içmek daha sağlıklıdır. Su içmeye istekli değilsen, suyuna bir dilim narenciye eklemek, bu süreci daha keyifli hale getirecektir.
Dünya’daki suyun ortalama % 3'ü tatlı su, %97'si okyanuslardaki gibi tuzlu sudur. Tatlı suyun %69'u kutuplarda, buzullarda kilitlidir. %30'u insanların ulaşamayacağı kadar derinlerde, yeraltı suyu olarak bulunur. Bu da yeryüzündeki su kütlesinin ancak %1'ini kullanabiliyor olduğumuz anlamına gelir. (**) Su israfı yapmamak için güçlü bir neden değil mi?
Herby çaylarıyla sıvı tüketimine keyif ve sağlık kat
Bedeninin ihtiyacı olan suyu, doğanın eşsiz aromalı ve birbirinden şifalı bitkileriyle bir arada yudumlamaya ne dersin? Herby’nin her biri ayrı bir hedefe özel hazırlanmış fonksiyonel çayları, bitkilerin iyilikle donatılmış, canlandırıcı ve arındırıcı güçlerini fincanına taşıyor.
Kaynaklar:
(1) https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-much-water-should-you-drink
(2) https://www.webmd.com/diet/how-much-water-to-drink#1
(*) https://www.healthline.com/health/how-much-water-can-kill-you#how-much-is-too-much
(**) https://www.nationalgeographic.org/article/freshwater-resources/?utm_source=BibblioRCM_Row
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256
https://www.webmd.com/diet/features/6-reasons-to-drink-water#1
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.
Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.