Doğal Bir Ödem Atıcı Olan Maydanoz Hakkında Bilmen Gerekenler
Maydanoz dendiğinde aklına salataları süsleyen ve hamur işlerine katılan bir ot mu geliyor? Aslında maydanoz bundan çok daha fazlası. Türk mutfağında en sık kullanılan bitkilerden biri olan maydanoz yoğun yeşil rengi ve keskin aromasıyla öne çıkıyor ancak vadettikleri bu özelliklerinin ötesine geçiyor. İçerisinde yoğun miktarda bulunan C vitamini, kalsiyum ve lif gibi besin maddeleriyle maydanoz, basit bir ottan çok daha fazlası.
Bu yazımızda tarihçesinden, ödem atıcı özelliklerine ve kullanım alanlarına kadar maydanoz hakkında mutlaka bilmen gerekenlere değindik.
Maydanozun Tarihçesi
Maydanoz aslında bizim topraklarımıza özgü bir bitki. Akdeniz bölgesinde yetişmesi nedeniyle mutfağımızda sıklıkla kullanılıyor ve birçok tarife lezzet katıyor. Hatta yaprakları, eski Yunanlılar ve Romalılar tarafından da aroması nedeniyle tercih ediliyormuş. (1) Üstelik eski Yunan’da maydanoz ile ilgili bir efsane dahi var. Bu efsaneye göre Yunan kahramanı Archemorus, yılanlar tarafından saldırıya uğruyor ve kanının aktığı yerde maydanozlar yeşeriyor. (2)
Tarihi antik çağlara dayanmakla ve Akdeniz bölgesine özgü olmakla beraber lezzeti ve aroması nedeniyle maydanoz tüm dünyaya yayılmış durumda. Artık Avrupa’da ve Amerika’da da maydanoz yemeklere katılıyor ve şifalı özellikleri nedeniyle tercih ediliyor. Bugün maydanozun yaprakları ve sap kısmı hem mutfaklarda kullanılıyor hem de sağlığa yönelik faydaları nedeniyle tercih ediliyor.
Bir Ödem Atıcı Olarak Maydanoz
Maydanozun doğal bir diüretik olduğunu biliyor muydun? Diüretikler nedir diye merak ediyorsan hemen seni aydınlatalım. Diüretik, idrar çıkışını artıran maddelere verilen genel bir isim. Halk arasında idrar söktürücü olarak da bilinen diüretikler, böbrekten su atımını kolaylaştırdığı için vücuttaki fazla sıvının ve tuzun da atılmasını sağlar.
Günümüzde birçok diüretik ilaç satılsa da maydanoz çağlar boyunca doğal bir idrar söktürücü olarak kullanılagelmiş. Ancak onun doğal bir diüretik olması bu etkisinin bilimsel olmadığı anlamına gelmez. Yapılan araştırmalara göre, maydanoz böbrekten su atımını kolaylaştırarak ödem atıcı etki gösteriyor. (3)
Son dönemlerde detoks ve zayıflama içeceği tariflerinde sıkça görmeye başladığımız bu bitkiyi sen de gönül rahatlığıyla kullanabilirsin. Tabii ki her şeyin ölçülü kullanılması gerektiğini aklından çıkarma.
Maydanozun Diğer Faydaları
Maydanozun faydaları elbette ödem atıcı etki göstermesi ile sınırlı değil. Antioksidanlar açısından oldukça zengin olan bir bitki olması onun vücut sağlığını destekleyebileceği anlamına geliyor. Antioksidanlar vücuttaki zararlı moleküller olan serbest radikalleri etkisiz hale getirerek vücudu hastalıklara karşı korumaya yardım eder. Maydanozun içerisinde bulunan antioksidanlar ise; flavonoidler, karotenoidler, askorbik asit ve tokoferol. Maydanozun yapraklarında bulunan bu bileşenlerden maksimum düzeyde faydalanmak için mutlaka taze maydanoz kullanmalısın. (4)
Maydanoz ayrıca oldukça iyi bir C vitamini kaynağı. C vitamini açısından zengin olması onun vücut sağlığını destekleyici özelliklerine katkıda bulunuyor. Maydanozun içerisinde buluna C vitamini miktarı seni şaşırtabilir. Esasen 100 gram maydanozun içerisinde tam 133 miligram C vitamini bulunuyor. Bu miktar günlük ihtiyaç duyulan C vitaminin üç katından bile daha fazla. (5) Unutma ki C vitamini enfeksiyonların önlenmesinden kolajen sentezine kadar vücut fonksiyonları için son derece önemli bir vitamin. (6), (7)
Bu bitkinin besin değerleri bunlarla da sınırlı değil. Maydanoz ayrıca oldukça iyi bir A ve K vitamini kaynağı. K vitamini hem kemik sağlığını destekliyor hem de kanın pıhtılaşması için gerekli bir vitamin. (8) A vitamini ise normal bağışıklık sistemi fonksiyonları, üreme ve diğer organların düzgün çalışması için temel bir vitamin. Eksikliğinde vücut fonksiyonları ve sağlığı kaçınılmaz olarak olumsuz etkileniyor. (9)
Maydanoz Nasıl Kullanılır?
Maydanoz neredeyse her şeyle uyum sağlayabilecek bir bitki. Bu nedenle mutfakta girmediği yemek tarifi yok denecek kadar az. İşte maydanozun çeşitli kullanım alanları:
● Ödem atıcı bitkilerin başında gelen maydanozdan harika ödem atıcı karışımlar hazırlayabilirsin. Örneğin maydanozu smoothielere karıştırabilirsin.
● Maydanozu ince ince doğrayarak sebzelerin, sotelerin ve ızgaraların üzerine ekleyebilirsin.
● Maydanozu hamur işlerinde peynirin içerisine veya direkt hamur işlerinin üstüne süsleme amacıyla koyabilirsin. Bunun için maydanozu ince ince doğramanı tavsiye ediyoruz.
● Maydanozu köftelerin içerisine katabilirsin. Hem et hem de sebze köfteleri maydanoz ile uyumludur.
● Maydanozu diğer taze sebzelerle karıştırarak salata hazırlayabilirsin. Maydanozlu salatalara soğuk sıkım zeytinyağı ve taze limon da oldukça yakışır.
● Maydanozu doğrayarak makarnanın üzerine serpiştirebilirsin. Hem son bir dokunuş olarak makarnayı süsleyecek hem de aromasını zenginleştirecektir. Ayrıca aynı şekilde mezelerin ve pilavların üzerine de maydanoz serpiştirebilirsin.
Herby Skinny Tea ile Hafifle!
Maydanozun ödem atıcı etkisinin ne kadar güçlü olduğunu artık biliyorsun. Peki doğada bulunan başka bitkilerin de ödem atmana yardım edebileceğini biliyor muyun? Örneğin karahindiba ve at kuyruğu, bu konuda sağladıkları faydalarla öne çıkan bitkiler arasında. Bu özel bitkileri Herby Skinny Tea’de bulabilir, lezzetli bir çayın tadını çıkarırken hafiflemenin de konforunu yaşayabilirsin.
Kaynaklar:
1-https://www.britannica.com/plant/parsley
2-https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780857090393500244
3-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11849841/
4-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4761399/
5-https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170416/nutrients
6-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28353648/
7-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/
8-https://www.healthline.com/nutrition/parsley-benefits#TOC_TITLE_HDR_2
9-https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-Consumer/
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.
Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.