HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Yogaya Başlamadan Bilmen Gerekenler: Yoga Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

19-07-2021 16:22
Yogaya Başlamadan Bilmen Gerekenler: Yoga Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Yoga nedir? Bir egzersiz çeşidi mi, bir felsefe mi, iç huzuru ve dengeyi sağlayan, sağlığınızı destekleyen bir terapi mi; yoksa hepsini ve çok daha fazlasını içeren kapsamlı bir disiplin mi? Bazı arkeolojik buluntulara dayanan iddialara göre, yogayı andıran duruşlar ve ayinsel törenlerin geçmişi MÖ 3300-1700 yıllarında Pakistan'da bulunan Indus Vadisi Uygarlığına kadar dayanıyor. Hinduizm, Budizm ve Jainizm'in de dahil olduğu pek çok din ve felsefede de yoga adı verilen çeşitli meditasyon teknikleri kullanılıyor. Böylesine köklü bir geçmişe sahip ve farklı insan toplulukları tarafından uygulanan bir disiplinin birçok çeşidi olması da seni şaşırtmayacaktır. 

Yoganın günümüzdeki popülaritesinin en büyük sebeplerinden biri de bu çeşitliliği. Herkes için ideal olan, tek tip bir yoga çeşidi yok. Ancak biraz araştıran herkes, mutlaka kendine uygun bir yoga çeşidi bulabilir. Yoga çeşitleri hakkında bilgi sahibi değilsen, en yaygın yoga disiplinlerinden bazılarına yer verdiğimiz yazımız, kendi yoga tarzını bulman için sana yol gösterebilir.

 

Yoganın Sekiz Basamağı

En çok tercih edilen yoga çeşitlerine geçmeden önce, yogayı daha iyi anlamak için MÖ 3. yüzyılda yaşamış ve modern yoganın babası olarak kabul edilen Patanjali'nin Yoga Sutra adı verilen yazıtlarına kulak verelim. Yazıtlara göre yoganın sekiz kolu vardır. Bunlar:

  • 1. Evrensel ahlaki disiplinler (yama): şiddetsizlik, dürüstlük, çalmamak, arzuların kontrolü, biriktirmemek
  • 2. Kişisel ahlaki disiplinler (niyama): saflık, memnuniyet, öz disiplin, kendini eğitmek, bağlılık ve teslimiyet
  • 3. Yoga duruşları (asana)
  • 4. Nefes alma teknikleri (pranayama)
  • 5. Duyuların denetimi (pratyahara)
  • 6. Konsantrasyon (dharana)
  • 7. Meditasyon (dhyana)
  • 8. Aydınlanma veya mutluluk (samadhi)

 

1- Hatha Yoga

Hatha yoga, fiziksel ve zihinsel dengesizlikleri düzeltmekle ilgilidir. "Ha" ezoterik güneşi, "tha" ise ayı temsil eder. Hatha yoga, bu iki zıt enerjiyi birleştirip, dengelemeyi, kontrol etmeyi amaçlayan bir felsefenin ürünüdür. Elbette her yoga türü gibi Hatha yoganın da kendine has fiziksel duruşları ve nefes alma teknikleri vardır. Yavaş bir akışa sahip olduğu için yogaya yeni başlayanlar için uygundur. Uykuyu iyileştirmek, stresi azaltmak ve farkındalığı artırmak için idealdir. 

 

Yoga, zihin-beden sağlığı ve depresyonla mücadelede yaygın olarak kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar depresif bozukluğa ve yüksek depresyon seviyelerine sahip insanlar için yoganın yardımcı bir tedavi olarak kullanılabileceğini gösteriyor. (*)

 

2- Asthanga Yoga

Ashtanga yoga, 20. yüzyılda Sri K. Pattabhi Jois ve T. Krishnamacharya tarafından geliştirilen bir yoga tarzıdır. Güçlenmek, sinir sistemini arındırmak ve zihni sakinleştirmek için iyidir. Bedenin hareketlerini nefesle birleştiren, dinamik ve akıcı bir stildir. Duruşların zorluğu sebebiyle yeni başlayanlar için uygun değildir. Uygulayıcılar önce rehber eşliğinde bir hareket dizisi öğrenirler ve daha sonra bireysel olarak çalışmalarına devam eder ve kendi ritimlerini bulurlar. Odaklanmak, hareket etmek ve terlemek istiyorsan, yogayla ilişkilerini ileriki günlerde Ashtanga yogayı tercih edebilirsin.

 

3- Yin Yoga

Temelleri Çin'de atılan Yin yoga, zıt kavramların birlikteliğini temsil eden yin ve yang teorisi üzerine kurulmuştur. Vücut pozlarında uzun süre kalınarak kasların ve bağ dokuların esnemesi ve güç kazanması sağlanır. Genelde yatarak ve oturarak yapılan bu hareketler 1 ile 10 dakika arasında sürebilir. Hareket arasındaki geçişlerin yavaş olması ve duruşlarda uzun süre kalınması sebebiyle başlangıç seviyesi için son derece uygundur. Yin yoganın sakin temposu, sinir sistemini sakinleştirmeye yardımcı olur. Gevşeme ihtiyacı hissedenler ve uyku sorunları için yardım arayanlar için ideal bir yoga türüdür.

 

MÖ 500 - MS 800 arasındaki dönem, Yoga tarihinde ve gelişiminde en verimli ve en belirgin dönem olarak kabul edilir ve Klasik dönem olarak adlandırılır. Bu dönem esas olarak Hindistan'ın iki büyük dini öğretmeni olan Mahavir ve Buddha'ya ithaf edilebilir. (**)

 

4- Kundalini Yoga

Kundalini "sarmal" anlamına gelen Sanskritçe bir terimdir. Sarmaldan kasıt, omurganın tabanında sarılmış yatan ilkel yaşam gücüdür. Duruşlar sırasında, nefes egzersizleri mantraların söylenmesiyle birleştirilir. Böylece meditasyon ve canlılık oluşturmak amaçlanır. Mantralar bir şarkı, ilahi, bir sözcük ya da sözcük grubu olabilir. Kundalini yoganın kendine has duruşları vardır ama birinci önceliği hareketler değildir. Çünkü bu yoga türünün asıl amacı sezgiyi, iradeyi güçlendirmek için manevi bir uygulama geliştirmeye ulaşmaktır. Eğer fiziksel ve zihinsel olarak dayanıklılığının düştüğünü hissediyor, bir desteğe ihtiyaç duyuyorsan, Kundalini yoga deneyebilirsin.

 

5- Iyengar Yoga

 Vücudu doğru hizalayarak, hareketlerin giderek daha uzun süre yapılmasına odaklanan Iyengar yogayla bedensel güç, esneklik, odaklanma kabiliyetinde artış ve vücut farkındalığı oluşturulur. 200’den fazla çeşit harekete sahiptir ve bazı duruşlar için sandalye, blok gibi ekipmanlardan yararlanılır. Beden ve zihin arasında bir uyum yakalamayı hedefleyen bu yoga türü, yogaya yeni başlayanlar, herhangi bir sağlık sorunundan dolayı yavaş hareket etmesi gerekenler için idealdir.

 

Yoga Sonrasında Bedenini ve Ruhunu Bitkilerin Gücüyle Destekle!

Güzel bir egzersizin ardından, salgıladığın mutluluk hormonlarının etkisini bitkilerin eşsiz aromasıyla taçlandırmaya ne dersin? Herby’nin her biri birbirinden şifalı bitkilerle harmanlanmış fonksiyonel çayları hem beden sağlığını hem de ruhunu destekleyecek gücü fincanına taşıyor. Eğer henüz ihtiyacına ve damak tadına uygun Herby’ni seçmediysen, çaylarımızı şuradan inceleyebilirsin.

 

Kaynaklar:

https://isha.sadhguru.org/yoga/yoga-articles-hatha-yoga-asanas/hath-yoga-science/

https://www.yogapedia.com/definition/4979/ashtanga-yoga

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/da.22166

https://mea.gov.in/in-focus-article.htm?25096/Yoga+Its+Origin+History+and+Development

 

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.