HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Stresi Azaltmanın Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Bir Yolu: Meditasyon

26-09-2021 18:28
Stresi Azaltmanın Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Bir Yolu: Meditasyon

Meditasyon, farkındalığı artırmak ve içsel huzuru yakalamak amacıyla geleneksel olarak uygulanmakta olan teknikler bütünüdür. Tarihsel olarak kökleri binlerce yıl öncesine dayanmakla (1) ve dinlerle bağlantılı olmakla beraber günümüzde dinsel yönünden ziyade bilincin değiştirilmesine yönelik bir pratik olarak uygulanır. Bu nedenle bir bilinç değiştirme tekniği olarak da tanımlanabilecek olan bu uygulama sorunları çözecek bir psikolojik sağaltım yöntemi değildir. Diğer bir deyişle mutluluğu vadetmez. Fakat hayatta gerçekleşen değişikliklere ve deneyimlediklerine karşı olan tavrını ve tepkilerini değiştirmeyi vadeder. Bununla beraber bazı araştırmalar meditasyonun psikolojik etkilerinin olduğunu doğrular nitelikte. (2)

Eski bir gelenek olmasına rağmen günümüzde hala kullanılan ve hatta gittikçe daha da ilgi çekmeye başlayan meditasyon ile çevrende meydana gelen olaylarla kurduğun ilişki daha büyük bir anlayış ve farkındalık çerçevesinde gerçekleşir. Tepkilerin, var olanların senin üzerindeki etkilerini kontrol etmeye yöneliktir. Zihnin tüm dış kaosa karşı daha dingin bir hal almıştır ve hislerini kontrol edebilecek bilinç seviyesine erişmişsindir.

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyonun birçok farklı türü bulunur: Mantra, Mindfulness, Tai Chi, Transandantal meditasyon ve yoga birer meditasyon türüdür. Odaklanmak ve dikkatini toplamak, nefes alış verişinin rahatlaması, ortamın sessiz olması veya arka planda dinlendirici bir müziğin olması, rahat bir pozisyonda oturmak ve kendini sınırlamamak gibi detaylar farklı meditasyon türlerinin temel unsurlarıdır. Esasen farklı meditasyon türleri farklı uygulama detayları içerir. Ancak biz sana basitçe evde nasıl meditasyon yapabileceğini anlatacağız. İşte adım adım meditasyon aşamaları:

Öncelikle rahatla ve vücudunu serbest bırak. Meditasyon öncesi olası ruh halinin vücudunda yarattığı gerginliği atmak için vücudunu kasma ve gevşe. 


Daha sonra omurgan dik bir şekilde otur. Omurganın eğik olmaması en önemli detaylardan biri. Bununla beraber oturma pozisyonunun rahat olması da önemli zira en az 5 dakika o pozisyonda oturarak meditasyon yapacaksın. Hatta meditasyon pratiğine alıştıkça ilerleyen zamanlarda bu süre çok daha uzun olabilir.


Gözlerini kapat ve konsantrasyonunu topla. 


Kafandan bir şeylerin geçmesini engellemenin en iyi yolu nefesine konsantre olmaktır. Zaten nefes, meditasyonun en temel bileşenlerinden biri. Nefesin doğal olmalı. Ancak sen doğal olarak nefes alıp verirken meditasyon yapabilirsin.


Tüm dikkatini nefesine odakla. Özellikle nefes esnasında vücut hareketlerine dikkatini ver. Nefesini kontrol etmeye çalışmadan sadece nefes alış verişine ve bu esnada vücudunda gerçekleşen değişikliklere odaklan. Eğer odaklanmak yerine nefesini kontrol etmeye çalışırsan konsantrasyonun bozulur. 

Meditasyonun Faydaları Nelerdir?

Meditasyon genellikle zihinsel dinginlik ve psikolojik anlamda refah kazanmanı sağlayacak bir bilinç düzeyine erişmene yardımcı olur. Meditasyon sayesinde çevrende olan bitenlere karşı verdiğin tepkileri yönetebilirsin. Daha önce etkisinde kaldığın ve duygularını kontrol edemediğin durumlar üzerinde kontrol sahibi olmanın hem fiziksel hem de psikolojik etkileri olması beklenir. Bu nedenle meditasyonun duygusal ve fiziksel etkileri bağlamında faydalarından bahsedeceğiz. (3)

Meditasyonun duygusal faydaları

Meditasyon yaptığın zaman günün karmaşasından uzaklaşabilir ve dinginlik kazanabilirsin

Strese neden olan durumlarla daha iyi baş edebilirsin

Öz farkındalığın artar

Şimdiki ana odaklanabilirsin

Hissettiğin negatif duyguların yoğunluğu azalabilir

Sabretmeyi öğrenebilirsin

Yaratıcılığın artabilir

Empati kurma becerilerin artabilir.

Meditasyonun fiziksel faydaları 

Meditasyonun fiziksel sağlığa yönelik faydalarına dair yapılan pek çok araştırma umut vadediyor ancak uzmanlar kesin bir karara varmak için daha çok araştırmaya ihtiyaç olduğunu da belirtiyorlar. Bu nedenle meditasyonun olası fiziksel faydalarından bahsedeceğiz:

Fiziksel uyarımların azalması

Solunum kontrolünün ve dengesinin sağlanması 

Kalp hızının azalması (4)

Anksiyete ve depresyon belirtileri azalabilir(bu aynı zamanda duygusal belirtileri kapsamında da değerlendirilir) (5)

Baş ağrısında iyileşme olabilir

Uyku bozukluklarında düzelme olabilir (6)

Bağışıklık düzeylerinde iyileşme olabilir

Bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etkiler gösterebilir

Yüksek tansiyon sorununa yardımcı olabilir

Astım belirtilerinde iyileşme sağlayabilir

Kronik ağrı sendromlarında iyileşme sağlayabilir


Gevşemiş Bir Beden ve Dingin Bir Ruh Hali İçin Herby No Stress Tea

Meditasyon öncesi, stresli bir günün ardından rahatlamak, kış günlerinde pencere karşısında dinginleşmek istiyorsan, huzur aradığın her an Herby No Stress Tea seninle. İçerisinde bulunan passiflora, melisa ve papatya gibi rahatlatıcı bitkiler sayesinde bu çay stresli zamanlarda en vazgeçilmez destekçin olacak.


Kaynakça:

1-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6445895/
2-https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2014.00086/full
3-https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/meditation/in-depth/meditation/art-20045858
4-https://www.verywellmind.com/what-is-meditation-2795927#citation-1
5-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4383597/
6-https://academic.oup.com/sleep/article/37/9/1553/2416992

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.

Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.