Saç Bakımı ve Sağlığı İçin Gerekli Vitamin ve Mineraller
Saç bakımı söz konusu olduğunda pek çok insanın aklına kozmetik dünyası ve bize sunduğu özel ürünler geliyor. Ancak belki de en güçlü ve önemli ayrıntı çoğu zaman gözden kaçırılıyor: Sağlıklı beslenme. Düzenli ve dengeli beslenmek, vücudunun ihtiyacı olan tüm karbonhidratı, proteini, vitamin ve mineralleri yeterli miktarda almak, vücut sağlığını korumak için en etkili yolların başında geliyor. Vücut sağlığı derken, elbette saç sağlığı da buna dahil. Yani saç bakımı denildiğinde saçının ihtiyacı olan besin öğelerini bilmek ve bunları beslenme düzenine dahil etmek öncelikli tercihlerin arasında olmalı.
Saç sağlığı ve dolayısıyla saç bakımı için faydalı olacak vitamin, mineral ve diğer besin öğelerinin neler olduğunu merak ediyorsan, işte sana faydalanabileceğin bir liste:
Demir: Demir, vücudun hemoglobin üretmesi için gereklidir. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde depolanan bir protein türüdür ve hücrelere oksijen taşır. Eksikliği birçok sağlık soruna yol açabileceği gibi tırnak ve saç sağlığını da etkileyebilir. Bu yüzden yeterli miktarda alınması hayatidir. Demir minerali açısından besinlere etler, fasulye, bezelye, mercimek, susam, kaju, çam fıstığı, yeşil yapraklı sebzeler, mantarlar, patates, zeytin, erik, yulaf, kinoa, kekik gibi örnekler verilebilir. (1)
Çinko: Çinko hem güçlü bir bağışıklık sistemi hem de metabolizmanın çalışması için gerekli minerallerden biridir. Ayrıca yaraların iyileşmesi, koku ve tat alma duyularını desteklediği gibi saçların sağlıklı büyümesi ve onarımında da önemli bir rol oynar. Çinko eksikliği saç dökülmesine yol açabilir. (2) Çinko açısından zengin bazı besinleri şöyle sayabiliriz; peynir, süt, etler, yumurtalar, kabuklu deniz ürünleri, baklagiller, tohumlar, kaju, çam fıstığı, badem gibi kuruyemişler, yulaf, buğday, kinoa gibi tam tahıllar, lahana, yeşil fasulye ve patates gibi sebzeler. (2)
Selenyum: Selenyum vücudumuzda birçok proteinin sentezi için gerekli elementlerden biridir. Eksikliği saç dökülmesi ve saç uçlarında kırılmalara sebep olabilir. Yapılan bazı araştırmalar (3) da selenyumun saç sağlığı için çok önemli olduğunu destekliyor. Selenyum hangi besinlerde bulunur diyorsan: Et, peynir, yumurta, süt gibi hayvansal gıdalar, kuru fasulye, esmer pirinç, ıspanak, mantar, yulaf, muz, kaju ve mantarlar
Protein: Protein insan vücudunun yapı taşlarından biridir. Dokuların oluşturulması, onarılması ve yenilenmesi için önceliklidir. Bundan cildinden kanına, kemiklerinden hormon salgılamaya kadar vücudunun tepeden tırnağa tüm işlev ve özellikleri için gerekli olduğu anlamını çıkarmalısın. Yeterli protein almadığında dokuların kendini yenileyemez ve işlevlerini de yürütemez. Saç da bu dokulardan biridir. Protein açısından zengin besinlere et, yumurta, süt ürünleri gibi hayvansal gıdaları sayabilirsin ancak bitkiler dünyasında da protein açısından zengin besinler var. Örneğin, fasulye, mercimek, nohut, bezelye gibi baklagiller, ceviz, fındık, susam, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, badem gibi kuruyemişler, kenevir, chia, kinoa gibi tohumlar başlıca bitkisel protein kaynaklarındandır. . (4)
A vitamini: A vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve organların işlevlerini düzgün yerine getirebilmesi için önemlidir. Doku sağlığının yanında göz, kemik ve cilt sağlığını da destekler. Sağlıklı saçlara sahip olmak için öncelikle cildin sağlıklı olması gerekir; , A vitamini bu anlamda saç sağlığı için dolaylı ancak önemli bir rol oynar.(5) Doğal yollarla A vitamini alabileceğin besinler de oldukça fazla. Ispanak, nane, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, havuç, kabak, mango, kayısı, kavuk gibi sarı renk ağırlıklı meyve ve sebzeler A vitamini açısından zengindir. Ayrıca güçlendirilmiş kahvaltılı gevreklerle de A vitamini alabilirsin.
B vitaminleri: Tam sekiz çeşit B vitamini olduğunu biliyor muydun? Cilt, saç, tırnak, göz ve iç organlarının sağlığı için önemli olan biotin de (B7), B kompleks vitaminlerden biridir. B vitaminleri, vücudunun enerji seviyelerinin korunması, metabolizmanın ve beyin fonksiyonlarının desteklenmesi gibi birçok işleve sahip. Bunlara ek olarak, hücre yenilenmesini ve onarılmasını, kırmızı kan hücrelerinin büyümesini ve dolayısıyla hücrelere oksijen taşınmasını da destekler. Bu işlevleriyle saç hücrelerinin güçlenmesi için hayati bir konumdadır. B vitamini açısından zengin besinlere; Esmer pirinç, mısır, ıspanak, brokoli, avokado, muz, turunçgiller, badem, fındık, ayçiçeği tohumu gibi kuruyemişler, et, yumurta, süt gibi hayvansal gıdalar örnek gösterilebilir.
C vitamini: Sağlıklı bir cilt dendiğinde akla gelen ilk vitaminlerden bir diğeri de askorbik asit olarak da bilinen C vitaminidir. C vitamini hücrelerin korunması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, dokuların sağlığı konusunda önemli işlevlere sahiptir. Yaraların iyileşmesi gibi hücre onarımı ve yenilenmesinin söz konusu olduğu durumlarda da C vitamini başrol oyuncularından biridir. Sadece cildi değil, kan damarlarını, kıkırdak ve kemikleri de korur. Daha güçlü bir bağışıklık, daha güçlü hücresel aktiviteler saç sağlığı için de önemlidir. (6) C vitamini açısından zengin besinlere gelirsek; kırmızı ve yeşil dahil olmak üzere biberler, portakal, limon, greyfurt gibi turunçgiller, çilek, üzüm, brokoli, brüksel lahanası, maydanoz, marul, roka, nane gibi yeşillikler, ananas, kivi, yaban mersini, kuşburnu bunlara örnek sayılabilir. Ayrıca C vitamini, saçtan tırnağa, iç organlardan kemiklere kadar birçok dokunun sağlığı için önemli olan kolajenin vücutta sentezlenmesi için de gereklidir.
E vitamini: E vitamini de tıpkı C vitamini gibi güçlü antioksidanlardan biridir. Bu özelliğiyle bağışıklığı güçlendirmeye, serbest radikallerden kaynaklanan oksidatif stresi önleme yardımcı olur. Saçlar söz konusu olduğundaysa yapılan bir araştırmada (7) E vitamininin saç dökülmesi sorununa karşı saçları güçlendirdiği ve saç büyümesini hızlandırdığı gözlemlenmiş. E vitaminini doğal yollarla alabileceğin besinlerden ise badem, ayçiçeği tohumları, sıvı yağlar (badem, ayçiçeği, fındık yağı gibi), fıstık çeşitleri, ceviz, Frenk üzümü, avokado, kırmızı biber, mango, kivi ve bazı balık türleri sayılabilir.
Bağışıklığını güçlendir, saç sağlığını destekle
Saç sağlığını desteklemek ve saç dökülmesi sorununun önüne geçmek için bağışıklığını desteklemen oldukça önemli. Bu aslında sadece saçının değil tüm vücut direncini artırıp, sağlığını desteklemenin de temel gerekliliği. Bunun için yapabileceğin en iyi şey yeterli ve dengeli beslenmek. Bunu yaparken bitkilerin gücünü de görmezden gelme. Geleneksel tedavi yöntemlerinde bin yıllardır kullanılan bazı bitkilerin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini bugün pek çok araştırma da destekliyor. Hangi bitkileri, nasıl tüketmeliyim diye düşünüyorsan Herby’nin senin için lezzetli önerileri var.
Herby’nin farklı ihtiyaçlara yönelik, birbirinden özel harmanlara sahip fonksiyonel çayları arasında bağışıklık için özel bir karışım arıyorsan, Bodyguard Tea ve Kara Mürverli Destek Çayı’nı mutlaka incelemelisin. Bitkilerin gücünü C vitaminiyle zenginleştiren bu çaylar, bedenine de ruhuna da iyi gelecek.
Kaynaklar:
(1)https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iron-deficiency-anemia/symptoms-causes/syc-20355034
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2861201/
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/
(4) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/protein#protein-foods
(5) https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-a-benefits#TOC_TITLE_HDR_8
(6) https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-c/
(7) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24575202/
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.
Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.