HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Ormanları Korumak İçin Alabileceğin Bireysel Önlemler

06-08-2021 12:26
Ormanları Korumak İçin Alabileceğin Bireysel Önlemler

Dünya var olduğundan beri, orman yangınları da doğanın döngüsü içerisinde olan bir gerçek ancak özellikle son yıllarda olağan akışının çok üzerinde bir sıklıkla karşılaştığımız orman yangınları, maalesef artık çoğunlukla “doğal” afetler değil. Geçtiğimiz hafta başlayan ve durmak bilmeyen Akdeniz yangınlarının da doğal ve insan kaynaklı sebeplerin bir araya gelmesiyle ortaya çıktığı düşünülüyor.

 

Günümüzde orman yangınlarının %90’ının insan kaynaklı olduğu söyleniyor; tabii ki bu veriden insanların ormanları bilerek yaktığını çıkarmak yanlış olur. Doğaya bırakılan çöpler, havai fişekler, sigara izmaritleri gibi pek çok şey, orman yangınlarının en büyük sebeplerinin başında geliyor. İnsan kaynaklı yangınların ortaya çıkmasının ardındaki bir diğer büyük etken ise iklim değişikliği. Her geçen sene sıcaklıkların daha da yükseldiği dünyada, ormana bırakılan küçük bir çöpün alev alma olasılığı da doğal olarak daha yüksek oluyor. 

 

Evet, ortada oldukça moral bozucu bir tablo olabilir ama dediğimiz gibi; tüm orman yangınlarının %90’ının insan kaynaklı olduğunu düşünürsek, doğru hareket ettiğimizde gelecekte böyle yıkıcı yangınlarla karşılaşma ihtimalimizi düşürmek mümkün. İşte orman yangınlarının önüne geçebilmek için alabileceğin bireysel tedbirler: 

Havai fişeği hayatından çıkar

Evet, havai fişekler göze güzel geliyor olabilirler ama doğa açısından düşünüldüğünde oldukça tehlikeliler. Ormana yakın ya da uzak ol, havai fişeklerin düştükleri yer yanmaya müsait bir yer olabilir, bu da özellikle yaz aylarında kolayca büyüyen bir yangına dönüşebilir. Havai fişeklerin zararlı olduğu tek şey orman da değil. Havai fişekler patladıklarında kuşları paniğe sürükleyip ölümlerine sebep olabiliyor. Son yıllarda pek çok şehirde yasaklanan havai fişekler, yavaş yavaş Türkiye kentlerinde de kısıtlanıyor; en iyisi tamamen yasak gelmesini beklemeden bu alışkanlıktan vazgeçmek.

Ormanlık alanlarda ateş yakma

Kamp ya da piknik yapmak, doğayla yeniden bağ kurmak için en güzel yollardan biri ama bunu yaparken bağ kurduğumuz doğaya zarar verme olasılığımız da oldukça yüksek. Eğer ormanlık bir alanda vakit geçiriyorsan ve hava yeterince sıcaksa, ateş yakmak yerine güneş enerjisiyle çalışan kamp lambalarıyla aydınlanmak daha mantıklı bir seçenek. Ateş yakmanı gerektiren bir durum varsa, yerde kuru çalıların olmadığı, ağaçlara uzak bir noktada ateş yakıp zamanı geldiğinde ateşin söndüğünden emin olarak ormanlar için daha güvenli bir yol izleyebilirsin. Diğer bir güvenli seçenekse ateş kovası kullanmak. Yine de her nerede, ne kadar güvenli şekilde yakarsan yak, bir ateşi tamamen söndürmeden asla ardında bırakma.

Ormanlık alanları temiz bırak

Orman yangınlarının en büyük sebeplerinden biri, doğaya bırakılan plastik ve cam şişelerdir. Yüksek sıcaklıkta, güneş ışınlarının etkisiyle kısa sürede kıvılcım oluşturan bu atıklar, orman gezintilerinden ayrılırken iyice kontrol etmen gereken en büyük yangın tehditlerinin başında geliyor. Aynı şekilde, plastik her türlü atık ve izmaritler de orman yangınına en çok sebep olan tehditlerden. 

Karbon ayak izini küçült

Ormanları ve doğayı korumak için yapabileceğin en anlamlı şey, tabii ki kendi hayatında küçük değişiklikler yapmak. Evet, tek başına pek bir anlamı yokmuş gibi gelebilir ancak çevrene ilham olarak büyük bir dönüşüm zinciri başlatabileceğini de unutma. Karbon ayak izini küçültmek için yapabileceğin pek çok şey var. Atıklarını ayrıştırıp geri dönüştürmek, ihtiyacın kadar alışveriş yapmak, olabildiğince az hayvansal besin tüketmek, kişisel aracın yerine toplu ulaşım yollarını seçmek bunların başında geliyor. Tabii ki birden tüm hayatını değiştirmen mümkün olmayabilir. Adım adım hem kendini daha iyi hissedebileceğin yeni yaşam tarzına geçebilir, hem de doğaya kişisel olarak en büyük katkıyı sağlayabilirsin.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.