Öksürüğe İyi Gelen Bitkiler
Öksürük kimi zaman basit ve geçici nedenlerden kaynaklansa da inatçılığıyla günlerini zindana çevirebilir. Özellikle viral veya bakteriyel bir enfeksiyon ile ilişkili olduğunda vücutta kırgınlık ve yorgunluk gibi diğer belirtilerin eşlik ettiği bu sorun, ilişkili hastalık düzeldikten sonra bile hafif düzeyde devam edebilir. Alerji ve bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan rahatsızlıkları elbette öncelikle doktorunun reçete ettiği ilaçları kullanarak atlatabilirsin. Bunun yanı sıra öksürüğü yatıştırmak ve ortaya çıkardığı rahatsızlıkları azaltacak bazı bitkilerden de yardım alabilirsin.
İnatçı bir öksürükten şikayetçiysen ve sağlık sorunlarında doğanın gücünden yararlanmayı tercih ediyorsan, bu yazımızda öksürüğe iyi gelen bitkiler arasında en etkili olanları senin için listeledik.
1. Ekinezya
Papatya ailesinden gelen bir bitki olan ekinezya geleneksel olarak bağışıklığı güçlendirmek ve soğuk algınlığıyla savaşmak için kullanılır. İçerisinde bulunan aktif maddeler antimikrobiyal ve antiviral özellikler gösterir. Birçok bilimsel araştırma da ekinezyanın soğuk algınlığının engellenmesinde ve belirtilerinin azaltılmasında etkili olabileceğini doğrular nitelikte. (1) Soğuk algınlığının tipik belirtileri arasında öksürük de bulunduğu için günde birkaç bardak ekinezya çayı içerek öksürük belirtilerini azaltabilirsin.
2. Zencefil
Hazımsızlık ve mide bulantısı gibi şikayetlerde sıklıkla başvurulan bitkilerden biri olan zencefil baharat ticareti ile Asya’dan dünyanın geri kalanına yayılmış bir baharat. Geleneksel Çin tıbbında binlerce yıldır birçok sağlık sorununa karşı kullanılan bu bitki antienflamatuar özellikleri sayesinde öksürüğe de iyi gelir. Bilimsel bir araştırmada zencefilin bu etkisinin akciğerlerdeki hava yollarını rahatlatması ile ilgili olduğu ortaya konmuş. (2) Zencefili, kış aylarında sıcacık çayların içine katabileceğin gibi doğrudan bal ve limonla karıştırarak zencefil çayı da hazırlayabilirsin. Ayrıca zencefili kurutulmuş toz olarak kullanabileceğin gibi doğrudan taze zencefil de tercih edebilirsin.
3. Ihlamur
Şifalı özellikleri sebebiyle insanların en sık başvurduğu bitkilerden biri olan ıhlamur, özellikle kış aylarında oldukça popülerdir. Yaprakları, çiçekleri ve ince dal kısmıyla bir bütün olarak kaynatıp kullanmaya alıştığımız ıhlamur, antioksidan maddeler açısından zengin ve iltihap giderici özelliklere sahiptir. Bu özellikler sayesinde soğuk algınlığında vücudun toparlanmasına yardımcı olur ve soğuk algınlığı ile ilişkili olarak ortaya çıkan öksürük sorununu hafifletir. (3) Öksürüğün başladığı zaman günaşırı 2-3 bardak ıhlamur içerek rahatlayabilirsin. Ayrıca ıhlamuru bir miktar balla karıştırarak hem lezzetini artırabilir hem de boğazını yumuşatabilirsin.
4. Tarçın
Tatlıların, keklerin ve bazı yemeklerin lezzetine lezzet katan bir baharat olarak tanıyoruz tarçını. Ancak özellikle Hindistan’ın geleneksel tıbbında tarçın bir öksürük tedavisi olarak da kullanılıyor. Bunun için tarçını balla karıştırıp kullanmak gerekiyor. Soğuk algınlığı ve grip tedavisi ile sinüsleri açmak için başvurulan bu yöntem boğazı rahatlatarak öksürüğün hafifletilmesine yardımcı olabiliyor. (4) Bu karışımı hazırlamak için 1 tatlı kaşığı balı ılık suda erittikten sonra yarım çay kaşığı toz tarçınla karıştırabilirsin.
5. Kekik
Kekiği lezzetli yemeklerin vazgeçilmez baharatı olarak tanırız. Ama bu bitki aslında birçok tıbbi faydaya da sahip ki yüzyıllar boyunca geleneksel olarak boğaz ağrıları ve öksürük durumunda da kullanılmış. Örneğin bir bilimsel araştırmada, kekiğin öksürüğün kesilmesinde etkili bir yardımcı olduğu sonucuna varılmış . (5) Sen de bu araştırmaya benzer şekilde kekiğin faydalarından yararlanmak için evde gargara suyu hazırlayabilirsin. Bu amaçla birkaç çay kaşık kekiği sıcak suda 10 dakika kadar kaynattıktan sonra süz ve ılınmaya bırak. Ilındıktan sonra klasik gargara usulüyle boğazını temizle. Bunun dışında bitki çaylarına kekik eklemek de öksürükle mücadelende yardımcı olabilir.
6. Tıbbi nane
Tıbbi nane birçok sağlık sorunu için geleneksel olarak başvurulan bitkilerden biri. Antimikrobiyal özellikleriyle soğuk algınlığı ve mide rahatsızlıkları gibi sorunlarda oldukça etkili doğal bir ilaç. Aslında birçoğumuz midemiz ekşidiğinde veya mide hassasiyeti yaşadığımızda nane limon çayına başvururuz. Tıbbi nanenin iyileştirici özellikleri ise öksürüğün kesilmesinde de fayda gösterir. İçerisinde bulunan mentol boğazı yumuşatarak öksürük ve boğazda rahatsızlık hissine neden olan mukusu çözer. Böylece boğazdaki sürekli öksürmeyi tetikleyen etkenler ortadan kalktığı için rahatlama sağlar. (6)
7. Zerdeçal
Hindistan mutfağının vazgeçilmezlerinden zerdeçal yoğun sarı rengi ile köri sosa da rengini veren temel bileşendir. Binlerce yıldır hem baharat hem de tıbbi bir bitki olarak kullanılan zerdeçalın içerisindeki kurkuminoidler birçok sağlık faydası sunuyor. Kurkumin sayesinde antioksidan özellikleri yoğun olan bu bitki antiviral ve antibakteriyel özellikleri ile kuru öksürüğe neden olan solunum yolları hastalıklarında fayda gösterir. Zerdeçalı taze sıkılmış meyve ve sebze sularına katarak tüketebileceğin gibi doğrudan çayını da hazırlayabilirsin. (7)
Öksürüğe İyi Gelen Bitkiler Bodyguard Tea’de Buluştu!
Soğuk kış günlerinde sık sık kuru öksürüğe boğulmaktan şikayet ediyorsan sana hem çok lezzetli hem de çok faydalı bir çay önerimiz var: Herby Bodyguard Tea. Herby, bağışıklığını güçlendiren ve soğuk algınlığına iyi gelen en etkili bitkileri senin için seçti ve özenle bir araya getirdi. Herby Bodyguard Tea’nin içerisinde bulunan ekinezya, ıhlamur, zencefil, tıbbi nane ve tarçın gibi bitkilerin yanı sıra C vitamini katkısı ile bu kışı çok daha sağlıklı ve mutlu geçirebilirsin.
Kaynakça:
1-https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0149291806000415
2-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3604064/
3-https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926669020305550
4-https://www.verywellhealth.com/can-cinnamon-and-honey-cure-the-common-cold-770395
5-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17063641/
6-https://www.healthline.com/health/allergies/best-natural-cough-remedies#peppermint
7-https://www.healthline.com/health/cold-flu/home-remedies-for-dry-cough#herbs-and-supplements
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.
Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.