Mışıl Mışıl Uyumak İçin Rahatlatıcı Bir Çay: Herby Sleep Tea
Rahatlamak, sakinleşmek ve mışıl mışıl uyumak için hem lezzetli hem faydalı bir çaya ne dersin? Herby Sleep Tea bu konuda yardıma hazır.
Uyku en temel insani ihtiyaçlarımızdan biri. Stres ve kaygı gibi faktörlerden ötürü doğal uyku döngüsü bozulduğunda hem zihinsel hem de fiziksel olarak sorunlar yaşamak kaçınılmaz. İhtiyacımız olan uykuyu almadığımızda ise bilişsel faaliyetlerimizden reflekslerimize, bağışıklık sistemimizden bağırsak düzenine kadar neredeyse vücudumuzdaki A’dan Z’ye her şey etkilenir. Bu yüzden uykusuzluk ciddiye alınması gereken bir problemdir Bu sorunla karşılaştığında yapman gereken ilk şey, elbette doktora gitmek. Ayrıca doğal ve sağlıklı alışkanlıklarla vücudunu uyumak için destekleyebilirsin. Egzersiz yapmak, kafein alımını sınırlamak, uyku rutini oluşturmaya çalışmak, uyku hijyenine dikkat etmek bunlardan sadece birkaçı. Ayrıca uykusuzluk konusunda rahatlamanı ve daha huzurlu hissetmeni sağlayarak uyku kaliteni artıracak bitkilerden de faydalanabilirsin. Bu konuda sana yardımcı olacak müthiş bir çayımız var: Herby Sleep Tea!
Herby Sleep Tea, uykusuzlukla mücadele etmene destek olmak için uykuya geçişi kolaylaştıran birbirinden etkili bitkileri bir araya getiriyor. Şimdi özenle harmanlanmış birbirinden şifalı bitkiler içeren bu özel çayın içinde neler var, daha yakından bakalım.
✿ Mayıs Papatyası: Geleneksel tıpta doğal bir uyku ilacı olarak kullanılan mayıs papatyası beyaz çiçekleriyle ruhu okşayan zarif bir bitki olarak sıklıkla hediye edilir. Antioksidanlardan zengin bir bitki olan mayıs papatyasının aynı zamanda kaygı giderici ve mide ve bağırsakları rahatlatıcı etkileri de bulunmakta. (1)
✿ Rezene: Kendine has keskin kokusuyla öne çıkan rezene, iki metreye kadar uzayabilen sarı çiçekleri olan bir bitki. Yüzyıllardan beri şifa amacıyla kullanılan rezene, çay olarak içildiğinde kasları gevşeterek rahatlatır ve uykuya geçişi kolaylaştırır. Aynı zamanda enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olan, ağız kokusunu azaltan ve antioksidan deposu bu bitki, sindirim sağlığını da destekler. Rezenenin sindirim sistemine etkisi aslında rahatlatıcı etkisi ile benzer. Vücut kaslarını rahatlatarak seni gevşeten bu bitki, sindirim sistemindeki kasları da rahatlatarak kabızlığa çare olabilir. (2) Yani sadece uyumak için değil, vücudunu pek çok açıdan desteklemek için rezene kullanabilirsin.
✿ Melisa: Limon nanesi ve oğul otu gibi farklı isimlerle de anılan melisa, tatlı ve limonlu aromasıyla bilinir. Görüntü olarak naneyi andıran bu bitkinin yaprakları geleneksel tıpta sindirim sistemini rahatlatıcı, ağrıları azaltıcı ve sakinleştirici özellikleri için kullanılır. Özellikle gevşetici ve rahatlatıcı özellikleri sayesinde uyumakta zorlanan kişilerin imdadına yetişen melisa çayı, insomniadan muzdarip fakat doğal tedavi yollarını arayan birçok kişi için vazgeçilmez bitkilerden biri. (3)
✿ Böğürtlen Yaprağı: Görünümü ve lezzetiyle tatlıları şenlendiren böğürtlenin kendisi kadar yaprakları da birçok fayda sunar. B ve C vitaminlerinden zengin olan bu yapraklar aynı zamanda mangezyum, fosfor, çinko ve demir gibi mineraller de içerir. Ancak esasen böğürtlen yapraklarının tanenler ve flavonoidler gibi antioksidanlarla dolu olması onun faydalı özelliklerinin temeli. Bu yapraklar, krampları azaltarak bedenin rahatlamasını sağlar. Özellikle regl ağrılarına çok iyi gelmesi ile bilinir. (4)
✿ Lavanta: Otuzdan fazla türü bulunan lavanta, sadece mavi veya morumsu çiçekleri ve kokusu ile dahi insanı rahatlatıcı bir etkiye sahip olan büyülü bir bitki. Ruhu okşayan görüntüsünün ve aromatik kokusunun yanında bilimsel olarak kanıtlanmış birçok faydasının olduğu bilinen bir gerçek. Geleneksel olarak gevşetici ve rahatlatıcı özellikleri olması nedeniyle sakinleşmek için kullanımı da oldukça yaygın. Kaygı giderici etkileri de olan bu bitki uyku bozukluklarında fayda sağlayabilir. Buna ek olarak lavantanın parazit enfeksiyonları, yanıklar ve ağrı tedavisinde de yeri bulunur. (5)
✿ Portakal Yaprağı: Portakalın yapraklarını kullanmaya pek alışık olmasak da, bu C vitamini bombası meyvenin yaprakları en az kendisi kadar faydalı. Esasen portakal yaprakları antioksidan özellikli polifenoller açısından oldukça zengin. (6) Antioksidanlar hücrelerimizi koruyan ve bizi hastalıklara karşı daha güçlü hale getiren maddelere verilen genel bir isim. Böylece yaşlanmayı geciktirir ve kronik hastalık oluşma riskini azaltırlar. Portakal yaprağı ayrıca geleneksel uyku çayı reçetelerinde bulunan bitkilerden biri.
✿ Passiflora: Mışıl mışıl uyumak için yardımcın olacak şifalı bir bitki daha… Çarkıfelek çiçeği olarak da bilinen passiflora adeta başka bir dünyadan gelmiş kadar ilgi çekici çiçeklere sahip özel bir bitki. Antik çağlardan bu yana anksiyeteye karşı kullanılan bitkisel bir ilaç olan passiflora, günümüzde de sakinleştirici özellikleri ile kaygı bozukluğu ve uyku sorunlarına karşı kullanılan bitkilerden biri. (7)
✿ Roybos: Kafein içermeyen roybos bitkisi, kahve ve yeşil çay gibi sık tüketilen sıcak içeceklere iyi bir alternatif konumunda. Roybos bitkisi, hem vücut sağlığını destekleyen antioksidanlardan oldukça zengin hem de yumuşak ve hoş bir tada sahip. Güney Afrika ülkelerinde tüketilen roybos çayının kalp sağlığına yönelik pozitif etkilerinin yanı sıra vücudu rahatlatarak kişiyi uykuya hazır hale getirmesi mümkün. (8)
✿ Tarçın: Tarçının tarihi Antik Mısıra kadar dayanıyor. Eski çağlarda boğaz ağrısı ve öksürük gibi sorunlar için bile kullanılmış. Günümüzde en popüler baharatlardan biri fakat tarçının faydaları keskin lezzetinin çok daha ötesinde. Kalp sağlığını desteklemekten kan şekeri seviyelerini dengelemeye kadar birçok faydası olmasının yanı sıra uyku kalitesini de anlamlı düzeyde artırır. (9)
✿ Limon otu: Yapraklarının tadının limona benzemesi nedeniyle limon otu adını alan bu bitkinin sinirleri yatıştırıcı etkisi olduğu düşünülmekte. Bu nedenle geleneksel tıp reçetelerinde hastayı rahatlatarak uykuya sevk etmesi gayesiyle kullanılır. Birçok bitki gibi antioksidanlar açısından oldukça zengin olan limon otu ayrıca sindirim sağlığını da destekler; kan basıncını dengelemeye yardım eder; adet öncesi gerginliği azaltır ve kolesterol seviyeleri üzerinde olumlu etkilere sahiptir. (10)
Kaynakça:
1-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5470311/
2-https://www.healthline.com/health/fennel-tea#health-benefits
3-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871149/
4-https://www.healthline.com/nutrition/red-raspberry-leaf-tea#bottom-line
5-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/
6-https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926669013003853
7-https://www.hindawi.com/journals/tswj/2020/6598434/
8-https://www.healthline.com/nutrition/rooibos-tea-benefits
9-https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20203186245
10-https://www.healthline.com/health/food-nutrition/lemongrass-tea
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.
Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.