Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığı Güçlendirmenin Yolları
Düzgün çalışan bir bağışıklık sistemi hem hastalıklardan korunmak hem de daha iyi hissetmek için şart. Çeşitli organlardan ve hücrelerden oluşan bu sistem; vücudunu bakteri, virüs ve toksin gibi dışarıdan gelen zararlı maddelere karşı koruyor. Ancak bağışıklık sisteminin zayıflayabildiği mevsim geçişlerinde, birçok kişinin vücudunda kırgınlıklar oluyor ve salgınlar artıyor. Mevsimsel değişikliklerin vücudunu hastalıklara daha yatkın hale getirdiği bilimsel bir gerçek. Peki bu durumla baş etmek için ne yapabilirsin? Bu dönemlerde daha dirençli olmak için öncelikle bağışıklık sistemini desteklemen gerekiyor.
Bu yazımızda bağışıklığını güçlendirmek için yapabileceklerini mercek altına aldık. Bağışıklık sistemin bedeninin bir parçası olduğu için doğru müdahalelerle optimum düzeyde çalışabiliyor. Sen de mevsim geçişlerinde dirençli olmak istiyorsan yazımızı okumaya devam et.
Güneşte Bol Vakit Geçir
Her mevsim sağlıklı ve dinç olmak için güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyacın var. Hava müsait olduğu müddetçe güneş ışınlarından yararlanarak bağışıklık sistemini destekleyebilirsin. Özellikle yazdan sonbahara geçişlerde dışarıda mümkün olduğunca çok vakit geçir. Araştırmalar, savunma sisteminin gücünün D vitamininden önemli ölçüde etkilendiğini gösteriyor. Vücudunda D vitamininin üretilebilmesi ise teninin güneşe maruz kalmasına bağlı. Bedeninde yeterli miktarda D vitamini bulunmadığında bağışıklık sisteminin gerektiği gibi çalışmayacağını unutma ve havalar güzelken güneşin tadını çıkarmayı ihmal etme.
Beslenmene Dikkat Et
Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasında beslenmenin rolü oldukça büyük. Yediğin gıdalarda bulunması gereken temel besin maddelerinin eksik olması, bağışıklık yetersizliğine yol açabiliyor. Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını yerine getirmesini istiyorsan ona ihtiyaç duyduğu yakıtı vermelisin. Bunun için beslenmene besin değeri düşük işlenmiş gıdalar yerine vitamin ve minerallerden zengin besleyici yiyecekleri alabilirsin. Tek bir gıda veya besinle hastalıkları önlemek mümkün olmasa da demir ve çinko gibi mineraller ile A, C ve D vitamini gibi vitaminlerden zengin bir diyet, mevsim geçişi için vücuduna gereken yakıtı sağlayabilir. Sen de yeterli ve dengeli beslenerek bağışıklık sistemine düzgün çalışabilmesi için gerek duyduğu mikrobesinleri verebilirsin.
Probiyotikler Açısından Zengin Beslen
Aslında canlı organizmalar olan probiyotiklerin hastalıklara yönelik olumlu etkilerini destekleyen pek çok araştırma mevcut. Bu etki daha ziyade, bu besin maddelerinin bağışıklık sistemini düzenlemesiyle ilgili. Uzmanlar, güçlü bir bağışıklık sistemi için probiyotiklerden zengin bir beslenme programı uygulamanı öneriyorlar. Bunun için diyetine yoğurt, kefir, doğal turşular ekleyebilirsin.
Rafine Şeker Tüketimini Azalt
Birçok araştırma, rafine şekerlerin ve basit karbonhidratların aşırı kilo alımına ve obeziteye neden olduğuna dair bulgular ortaya koyuyor. Fazla kilo ise bağışıklık fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek hastalanma riskini artıran etkenlerden biri. Şeker alımını azaltarak kilo verebilir ve daha güçlü bir bedene sahip olabilirsin. Böylece mevsim geçişlerinde mikroplardan ve ani hava değişimlerinden fazla etkilenmeden hayatına devam edebilirsin.
Daha Çok Spor Yap
Düzenli fiziksel aktivite daha iyi hissetmene ve uyku düzeninin oturmasına yardımcı olur. Kaygıyla baş etmene dahi yardımcı olan egzersiz, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması bakımından da son derece önemli. Pek çok araştırma, fiziksel aktivitenin bağışıklık sistemine olumlu etkileri bulunduğunu destekliyor. Sen de yaş grubundaki insanlara önerilen aktivite miktarını dikkate alarak egzersiz yapabilirsin. Yüzme, yürüyüş ya da aerobik de dâhil olmak üzere sevdiğin bir egzersizi haftada 3-4 saat yaparak vücudunu güçlendirebilir, bedensel ve zihinsel anlamda çok daha dinç hale gelebilirsin.
Sıvı Alımını İhmal Etme
Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasından sorumlu olan pek çok faktör arasında sıvı eksikliği yaşamamak da yer alıyor. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için yeterli miktarda sıvı alımı son derece önemli. Aslında bunun nedeni oldukça basit. Bağışıklık sistemin kan dolaşımında bulunan besinler sayesinde işliyor. Bu besinlerin kan vasıtasıyla vücudunda gereken yerlere taşınabilmesi için ise vücudunda yeterli miktarda su bulunması gerekiyor. Üstelik vücudunda yeterli miktarda su olmadığında, kas gerginliği ve baş ağrısı gibi belirtiler de yaşayabilirsin. Susuzluk, serotonin seviyelerinin düşük olmasına dahi neden olabilir.
Uykunu İyi Al
Uykunu alamadığın gecelerin ertesi gününde kendini ne kadar bitkin hissettiğini fark ettin mi? Ya da hastalandığın zamanlarda neden daha çok uyumaya ihtiyaç duyduğunu düşündün mü? Yeterli uyumamak, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor. Bilimsel araştırmalar, kaliteli uyumayan veya yeterli uyku almayan kişilerin virüslere maruz kaldıklarında hastalanma olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Eğer uyku düzensizliği yaşıyorsan veya uyumakta zorlanıyorsan bu soruna yönelik çözüm arayışına girmelisin. Zira uykusuzluk, sadece mutsuz ve yorgun hissetmene neden olmaktan çok daha fazlasına yol açabilir.
Bitkilerin Gücünden Yararlan
Bitkiler, yüzyıllardır bedensel ve zihinsel sağlığı korumak için kullanılan araçlar arasında yer alıyor. Bağışıklık sisteminin olağan çalışmasını destekleyerek vücudumuzu mikroplara ve dış etkenlere karşı dirençli hale getirmeye yardımcı olan birçok bitki arasında; zencefil, kuşburnu ve rezene bulunuyor. Ayrıca laden, melisa, ekinezya da bu bitkiler arasında yer alıyor. Birçok vitamin ve antioksidan barındıran bu bitkilerden leziz çaylar yapabilir, bağışıklık sistemini desteklerken diğer yandan da tadını çıkarabilirsin. Ek olarak kara mürveri de tercih edebilirsin. Kara mürver (sambucus), C vitamini ve çinko açısından zengindir. Gribal semptomların ve stresin azaltılıp bağışıklık sisteminin işlerliğinin artmasında da etkilidir.
Daha Güçlü Bir Beden İçin Herby Defense Tea
Mevsim geçişleri, stres ve daha birçok faktör kaçınılmaz olarak bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Hayatının her noktasını kontrol altında tutamasan da bağışıklık sistemini korumak için yapabileceğin şeyler var! Yapabileceklerinden biri de Herby Defense Tea yudumlamak. Kara mürver, C vitamini ve çinkonun bağışıklığa yönelik faydalarını bardağına taşıyan Defense Tea, bedenine kalkan oluyor. Sen de Herby Defense Tea’yi deneyebilir, daha zinde hissetmenin keyfini çıkarmaya başlayabilirsin.
Kaynakça
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/
https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/support-your-immune-function-with-good-nutrition#:~:text=A%20good%20diet%20cannot%20boost,or%20nutrient%20will%20prevent%20illness.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4006993/
https://www.healthline.com/nutrition/how-to-boost-immune-health#5.-Limit-added-sugars
https://www.cdc.gov/nccdphp/dnpao/features/enhance-immunity/index.html
https://ssihi.uci.edu/tip/hydration-for-immune-system/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3256323/
https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cmc/2004/00000011/00000011/art00006 https://www.healthline.com/nutrition/rose-hips#nutrition
https://www.webmd.com/diet/elderberry-health-benefits#:~:text=The%20berries%20and%20flowers%20of,ease%20cold%20and%20flu%20symptoms.
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.