Hindistan Cevizi Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?
Hindistan cevizi yağı hakkında kulağa harika gelen pek çok şey duymuş olabilirsin. Sonuçta doğanın mucizeleri, konuşmaktan zevk aldığımız en popüler konulardan biri. Ancak bu iddiaların hangisinin doğru, hangisinin kulaktan kulağa yayılırken abartılmış söylentiler olduğunu bilmenin kesinlikle faydası var. Örneğin söylendiği gibi Hindistan cevizi yağı cilde iyi gelir mi, kalp sağlığını destekler mi, gerçekten mikrop öldürücü özelliği var mı? Tüm bu iddialar bilimsel bir dayanağa sahip mi, yoksa sadece büyülü iksirlere inanan insanların umut reçeteleri mi?
Elbette doğanın iyilikle, şifayla ve cömertlikle donatıldığına inanalım ama sorgulamayı da bırakmayarak. Şimdi buradan yola çıkarak, Hindistan cevizi yağı hakkında iddia edilenlerin gerçeklik payını merak ediyorsan, cevaplar yazımızda.
Hindistan cevizi yağı nedir ve faydaları nelerdir?
Hindistan cevizi ağacı, palmiyegiller ailesinin tropik bölgelerde yetişen bir türüdür. Sert kabuklu meyvelerinin hem içindeki yoğun özsu hem de kabuklarının altındaki sert kısmı gıda olarak tüketilir. Bu ağaçlar 100 yıl kadar yaşayabilir ve boyları da 25 metreye kadar ulaşabilir. Hindistan cevizi yağı ise en doğal haliyle soğuk sıkım yoluyla elde edilir. Hiçbir kimyasal işleme maruz kalmadan, en yüksek fayda düzeyiyle elde edilen bu yağ kozmetik ve sağlıktan gıda ürünlerine kadar birçok yerde kullanılabilir.
Dünya çapında en büyük Hindistan cevizi yağı üreticisi Filipinlerdir. En büyük tüketiciler listesinin başında ise Filipinler, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan var. (**)
Hindistan cevizi yağı hakkında birçok faydadan söz edilir ancak elbette sadece bilimin desteklediklerini dikkate alabiliriz. İşte onlardan bazıları:
✿ Yağ yakmaya yardım edebilir: Hindistan cevizi yağında bulunan MCT isimli yağ asitlerinin, vücuttaki yağ birikimini azaltabileceği gözlemlenmiş. Bu yağ asitleri diğer yağ asitlerinden farklı olarak doğrudan karaciğere taşınıyor, burada hızla enerji ve ketonlara dönüştürülüyor. Ketonlar, yağ metabolizmasının yan ürünü olarak da bilinir. MCT'lerin bu hızlı kullanım özelliğin vücutta termojenik etki yaratarak, yani vücut ısısını artırarak vücudun yağ yakma yeteneğini artırabileceği düşünülüyor. Ancak bu artışların oldukça mütevazi oranlarda kaldığını da bilmek gerekir. (1)
✿ Antimikrobiyal özelliğe sahiptir: Antimikrobiyal, küf ve bakteri gibi mikropları yok etme gücüne sahip maddeler için kullanılır. Hindistan cevizi yağı %50 oranında laurik asit içerir. Bu asit sindirildiğinde monolaurin denen organik bir bileşiğe dönüşür. Laurik asit, mikroorganizmalara karşı en önleyici doymuş yağ asididir. Ayrıca monolaurin de antimikrobiyal özellik gösterir. (3)
Monolaurinin başka nerede bulunduğunu duyduğunda şaşırabilirsin. Bu kimyasal, hindistan cevizinin yanı sıra anne sütünde, keçi ve inek sütünde küçük yüzdeler halinde bulunur. (*)
✿ Tokluk hissi vererek sağlıklı kiloda kalmanı sağlayabilir: Hindistan cevizi yağı MCT, yani orta zincirli trigliserit adı verilen bir yağ asidi içerir. Yapılan bazı çalışmalar, sabah kahvaltısında MCT bakımından zengin bir öğün tüketenlerin, öğle yemeği için daha az kalorili gıdalara yöneldiğini ve daha az gıda tükettiği yönünde sonuç verdi. Hindistan cevizi yağının, iştahı diğer yağ çeşitlerinden daha fazla azalttığına dair bir bulgu olmasa da seçenekleri genişletmesi bile başlı başına bir fayda olarak görülebilir. (4)
✿ Visseral yağları yani göbek bölgesi yağlarını azaltmaya yardımcı olabilir: Karın bölgesinde oluşan o inatçı yağlar birçok insanın ortam derdi değil mi? Zira alması kolay, vermesi zor kiloların kümelendiği başlıca bölgelerin başında geliyor. Bazı araştırmalar Hindistan cevizi yağı tüketmenin karın bölgesindeki yağları azaltmada yardımcı olabileceğini gösteriyor. (5) Ancak bunun yanında Hindistan cevizi yağının çok kalorili bir gıda olduğunu ve günlük kullanım limitini aşmamak gerektiğini de unutmamak gerekir.
✿ Cildi besler: Sağlıklı bir cilde sahip olmayı kim istemez? Cilt kürlerinin geçmişinin bin yıllar öncesine dayandığını düşünürsek, uzun zamandır pek çok kişinin istediği konusunda hemfikir olabiliriz. Kleopatra’nın o meşhur süt banyoları, sirke kürleri boşuna değil elbette. Şimdi Hindistan cevizi hakkında güzel bir bilgi daha verelim; bu özel yağın cildin nem dengesini sağlamada, dolayısıyla kuruluktan kaynaklanan cilt sorunlarını önlemede yardımcı olduğu düşünülüyor. Ek olarak zararlı UV ışınlarını %20’ye kadar engelleme özelliğiyle saçlar ve cilt için iyi bir koruyucu görevi görüyor. Bir anlamda bu sağlıklı bronzlaşmak için de yardımcı olabileceğini gösterir. (6) Hindistan cevizi yağı kullanmanın cilt için sağladığı faydalar bunlarla sınırlı değil. Ayrıca;
● Kimyasal içermeyen bir peeling malzemesi arıyorsan Hindistan cevizi yağını deneyebilirsin.
● Hindistan cevizi yağıyla doğal bir vücut losyonu hazırlayabilirsin.
● Hindistan cevizi yağı cilt lekelerinin, tahrişlerin, pişiklerin, çatlakların ve yaraların tedavisinde de yardımcı olabilir.
● Antimikrobiyal özelliği sebebiyle cilt temizleyicisi olarak kullanılabilir.
Hindistan cevizi yağı nasıl kullanılır?
Harici kullanımlar dışında Hindistan cevizi yağını gıda olarak tüketebilirsin. Bilmen gerekense; bu yağın doymuş yağ asitleri içeren yüksek kalorili bir besin olduğu ve bu yüzden kullanımının sınırlandırılması gerektiği. Araştırmalar günde 2 yemek kaşığı kadar (30 ml) Hindistan cevizi yağı kullanmanın faydalı olabileceğini ama bu sınırı aşmamak gerektiğini gösteriyor. (7) Alerjik bir bünyeye sahipsen ya da kronik bir sağlık sorunun varsa öncelikle doktoruna danışman gerektiğini de lütfen unutma.
Hindistan cevizi yağını unlu mamullerde, yemeklerde ve kızartmalarda kullanabileceğini söyleyen pek çok tarif var. Ancak bu yağın 171° gibi bir ısıda yanarak sağlık için zararlı hale geldiğini de akılda bulundurmak gerekir.
Hindistan cevizi yağı tüketmenin en güvenli yollarından birini arıyorsan, küçük bir miktarını çay, kahve ve soğuk içeceklere karıştırarak lezzetli ve sağlıklı içecekler elde edebilirsin. Örneğin bir fincan Herby’yle denemeyi düşünebilirsin.
Kaynaklar:
(*) https://www.rxlist.com/monolaurin/supplements.htm
(**) https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coconut-oil/
(1)https://www.medicalnewstoday.com/articles/324729#why-does-it-work
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC444260/
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9701177/
(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25636220/
(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22279374/
(7)https://www.medicalnewstoday.com/articles/326790#baking
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.
Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.