Enerji Denildiğinde Akla Gelen Vitamin: B6 Vitamini
B6 vitamini, eksikliği sık yaşanan diğer vitaminlere kıyasla ismini çok sık duymadığımız bir vitamin. Halbuki diğer B vitaminleri gibi B6 vitamininin de vücutta son derece önemli yapısal fonksiyonları bulunuyor. Özellikle enerjik ve zinde hissetmemizi sağlayacak görevleri olan B6 vitamini vücutta depolanmaz. Bu nedenle bu vitaminin sağlıklı ve dengeli beslenerek her gün yeterli miktarda vücuda alınması gerekir. (1)
Bu yazımızda sana B6 vitamini ile ilgili bilmek gereken önemli detaylar hakkında bilgi vereceğiz. İşte vücudun yapısal işlevleri için temel görevleri olan B6 vitamini hakkında merak ettiğin her şey:
B6 Vitamini Nedir?
Pridoksin olarak da adlandırılan B6 vitamini vücutta birçok işleve sahip temel vitaminlerinden biri. Özellikle protein, yağ ve karbonhidratların vücut tarafından kullanılması ve böylece enerji elde edilmesi bu vitamine bağlı. Enerji metabolizması, bilişsel gelişim ve bağışıklık sisteminin düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı olmak gibi işlevleri var. Ayrıca serotonin ve dopamin gibi nörotransmitterlerin üretilmesi, hemoglobin sentezlenmesi gibi görevleri de mevcut. Bu özellikleri nedeniyle enerjik olmamız bu vitaminin vücudumuzda yeterli miktarda bulunmasına bağlı. Bu yüzden B6 vitamini eksikliğinde enerjin düşer; yorgun hissedersin ve bağışıklık sistemin zayıflar. (2)
B6 Vitamininin Öne Çıkan Faydaları
Öncelikle şunu unutma: B6 vitamini suda çözündüğü için her gün vücut tarafından belli miktarda alınması gerekir. Bunun nedeni suda çözünen vitaminlerin vücutta uzun süre depolanamaması. Bu vitamini içeren besinleri her gün yeterli miktarda tükettiğin takdirde aşağıdaki faydalarından yararlanabilirsin. İşte B6 vitamininin faydaları:
● Enerjini ve modunu yükseltebilir: Ruh hali dalgalanmaları ve yoğunluk birçoğumuzun yaşadığı sıkıntıların başında geliyor. Her gün yorgun ve enerjisiz uyanmak günün geri kalanının verimsiz geçmesine yol açar. Bu durum uzun vadede iş, eğitim ve sosyal hayatımızda yeterince aktif olamamamıza neden olur. Bu noktada B6 vitamini, ruh halimizin düzenlenmesine yardım ettiği için önemlidir. Bu vitaminin ruh halinin düzenlenmesi ile ilgili etkilerinin olması sana tuhaf gelebilir ancak bunun sebebi aslında son derece basit. B6 vitamini, seratonin ve dopamin gibi duygularla ilgili nörotransmitterlerin üretilmesinde görevli. Eksikliğinde bu nörotransmitterlerin miktarında azalma olur ve sen de enerjisiz, depresif hissedebilir ve mod düşüklüğü yaşayabilirsin. (3)
● Adet öncesi gerginliği azaltabilir: B6 vitamininin, ruh hali ve duygular üzerindeki olumlu etkileri adet öncesi gerginliğinin azaltılması açısından da faydalıdır. Adet öncesi gerginliğinde görülen anksiyete ve depresif ruh hali gibi sıkıntılardan muzdaripsen B6 vitamini açısından zengin besinler tüketerek bu sorunla baş etmeyi deneyebilirsin. (4)
● Kansızlığı önleyebilir: B6 vitamini hemoglobin üretilmesinde görevlidir. Hemoglobin kanda oksijen taşınmasını sağlayan protein olduğu için eksikliğinde hücrelerimize yeterince oksijen ulaşmaz. Kansızlık olarak adlandırılan bu durum yorgunluğa yol açar ve hayat kaliteni olumsuz etkiler. B6 vitamini sağlıklı hemoglobin üretimini destekleyerek bu rahatsızlığı önleyebilir (5)
● Hamilelikte mide bulantısını azaltabilir: B6 vitamini hamilelikte birçok kadının yaşadığı bir sorun olan mide bulantısına iyi gelebilir. Özellikle sabahları yaşanan bu durum hamile kadınlar için oldukça heyecanlı olan bu dönemi kabusa çevirebilir. B6 vitamininin mide bulantısına karşı kullanımı onlarca yıl öncesine dayanıyor. Bilim adamları bu özelliğinin nedenini tam olarak bilmese de, hamilelik döneminin sağlıklı olmasına yönelik olumlu etkileri ile ilgili olduğunu düşünüyorlar. (6)
● Kalp sağlığına iyi gelebilir: B6 vitamininin kalp sağlığına yönelik olumlu etkisi kan damarlarının tıkanmasını önlemesi ile ilgili. Araştırmalar B6 vitamini eksikliği yaşayan kişilerde kalp hastalığı riskinin iki kat arttığını gösteriyor. (7) Bu etkisini damarların tıkanması ile ilişkili bir madde olan homosistein seviyelerini düşürmesine borçlu. (8)
B6 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
Aslında B6 vitamini birçok besinde bulunur ki bu nedenle eksikliği nadiren görülür. Bununla beraber balık, sakatatlar, patates ve diğer nişastalı sebzeler bu vitamini bol miktarda bulunduran gıdalardır. (9) Bazı besinlerin B6 vitamini içeriği ise yaklaşık olarak şöyle:
● Nohut: 1 su bardağında yaklaşık olarak 1.1 mg (Günlük ihtiyacın %65’i)
● Sığır karaciğeri: 100 gramda yaklaşık olarak 0.9 mg (Günlük ihtiyacın %53’ü)
● Ton balığı: 100 gramda yaklaşık olarak 0.9 mg (Günlük ihtiyacın %53’ü)
● Somon: 100 gramında yaklaşık olarak 0.6 mg (Günlük ihtiyacın %35’i)
● Tavuk göğsü: 100 gramında yaklaşık olarak 0.5 mg (Günlük ihtiyacın %29’u)
● Patates: 1 kase patateste yaklaşık olarak 0.4 mg (Günlük ihtiyacın %25’i)
● Muz: 1 adet muzda yaklaşık olarak 0.4 mg (Günlük ihtiyacın %25’i)
● Avokado: 100 gramda yaklaşık olarak 0.42 (Günlük ihtiyacın %25’i)
● Bulgur: 1 bardak pişmiş bulgurda yaklaşık olarak 0.2 mg (Günlük ihtiyacın %12’si)
● Pirinç: 1 su bardağı pişmiş pirinçte yaklaşık olarak 0.1 mg (Günlük ihtiyacın %6’sı)
● Ispanak: Yarım su bardağı pişmiş ıspanakta yaklaşık olarak 0.1 mg (Günlük ihtiyacın %6’sı)
● Karpuz: 1 su bardağı karpuzda yaklaşık olarak 0.1 mg (Günlük ihtiyacın %6’sı)
● Soğan: Yarım bardak doğranmış soğanda yaklaşık olarak 0.1 mg (Günlük ihtiyacın %6’sı)
Bunlara ek olarak, biberiye, kekik, kimyon, zencefil, adaçayı, zerdeçal ve anason gibi pek çok baharat ve bitki az miktarda B6 vitamini içeriyor olmalarına rağmen, bu vitamini alman konusunda beslenmene katkıda bulunabilirler. (10) Bu konuda bitki çaylarından da faydalanabilirsin. Hem biberiye hem de zencefilli bir çay arıyorsan Herby Detox Tea ve Fit Tea’ye bakabilirsin. Ayrıca Hangover Tea’nin özel harmanında da zencefil var.
Kaynakça:
(1)https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-b6/
(2)https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/
(3)https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-B6
(4)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2558186/
(5)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17260529/
(6)https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b6-benefits#TOC_TITLE_HDR_6
(7)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17045461/
(8)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10683000/
(9)https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/
(10)http://www.dietandfitnesstoday.com/spices-and-herbs-high-in-vitamin-b6.php
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.
Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.