Çay Hakkında Seni Çok Şaşırtacak 10 Eğlenceli Bilgi
Çay hakkında bilmediğimiz çok şey var, zira çayın tarihi bin yıllar öncesine dayanıyor; bu da bin yıllar süren bir birikim demek. En eski zamanlardan beri hem keyif hem de şifa amacıyla kullanılan çayların, günümüzde pek çok çeşidi, pek çok tarifi var. Çay kendine ait kültürü, seremonileri, efsaneleri, hikayeleri, kullanım şekilleri olan koskoca bir dünya aslında. Bu zengin dünyaya ait ilginç bilgiler duymak ister misin?
1. Çayın doğuş efsanesi
Efsaneye göre bir sonbahar mevsiminde Çin hükümdarı Shennong bir kamelya ağacının altında dinlenmek ve biraz su kaynatarak içmek istedi. Ağacın kuruyan yaprakları kaynayan suyun içine düştü ve demlendi. Demlenen yaprakların cezbedici kokusunu alan hükümdar, çayı içti ve çok beğendi. O gün çayın keşfedildiği gündü. Shennong zamanla halk arasında mitolojik bir tanrı haline geldi ve Çin tıbbının ve tarımının babası olarak anılmaya başlandı.
2. Ne? Hepsi aynı mı?
Siyah çay, beyaz çay, yeşil çay, oolong ve pu-erh gibi tüm çaylar Camellia Sinensis adındaki aynı bitkiden elde edilir. Bu çaylar arasındaki fark oksidasyon sürelerinden kaynaklanır. Oksidasyon işlemi; kurutma, soldurma, ısıl işlem gibi bir dizi süreçten oluşur. Örneğin, siyah çay bu bitkinin tamamen oksitlenmiş halidir. Beyaz çay ise neredeyse hiç oksitlenmemiştir.
3. Vadeli çay hesabı
İkinci Dünya Savaşı'na kadar Sibirya'da hala para birimi olarak kullanılan sıkıştırılmış çay tuğlaları, değerlerinin çok yüksek olması sebebiyle daha eski tarihlerde Çin, Tibet, Moğolistan ve Orta Asya'da da para birimi olarak kullanılmıştı. Dayanıklılıklarının artması için un, kahve ve gübre gibi maddelerle karıştırılan, öğütülmüş çay yapraklarından edilen bu tuğlaların bir kısmı suda çözülerek gıda maddesi olarak da kullanılıyordu.
4. Çay yapraklarıyla çay falı
Tasseografi adı verilen ve halk arasında çay yaprağı okuması olarak bilinen, bir çeşit kehanette bulunma yöntemi olan çay fallarının tarihi bazı tahminlere göre Antik Yunan'a, Orta Doğu'ya ve Asya'ya dayanmaktadır. Bu kültür zamanla kahve telvelerinin, şarap tortularının yorumlanmasına kadar genişletilmiştir.
5. Beş çayında buluşalım!
Bugün dünyanın pek çok yerine yayılmış bir alışkanlık olan ikindi çayı, diğer bir deyişle beş çayı, 1840 yılında İngiltere'de yaşayan Bedford Düşesi Anna tarafından başlatılmış bir gelenektir. Öğleden sonra saat dört gibi acıkmaya başlayan düşesin çayın yanında küçük atıştırmalıklarla gerçekleştirdiği çay saati, günümüzde de popülerliğini korumaya devam ediyor
6. Türkiye en çok çay tüketen ülkeler arasında ilk üçte!
Çay yeryüzünde sudan sonra en çok tüketilen içecektir. En çok çay tüketen ülkeler arasında birinci sırada Çin yer alıyor, ancak bu nüfus yoğunluğundan kaynaklanan bir hacim. Kişi başına düşen çay miktarı baz alındığında, dünya üzerinde Türkiye, İrlanda ve Birleşik Krallık ilk üç sırada yer alıyor.
"Türk tarzı çay bardağının ilk kez kim tarafından tasarlandığı konusunda kesin bir bilgi yoktur. Ancak 1858-1930 yılları arasında yaşamış Hoca Ali Rıza, Semaver adlı tablosunda çay bardağını resmetmiştir.”
7. Earl Grey gerçek bir kişidir
Earl Grey çayı adını 19. yüzyıl Büyük Britanya başbakanlarından 2. Earl Grey'den alır. Bir rivayete göre bir Çinli diplomatın oğlunun hayatı, Lord Earl Grey'in adamlarından biri tarafından kurtarılır. Bunun karşılığında Çinli diplomat Lord'a bir çay hediye eder. Lord Earl Grey çok beğenir ve bir çay şirketi olan Twinings'ten bu çaya benzer bir çay üretmesini ister. Twinings de farklı çayların harmanından oluşan ve sert bir içime sahip Earl Grey'i üretir.
8. Sütlü çayın sebebi
İngilizlerin çaylarına süt karıştırma alışkanlığı oldukça eskilere dayanıyor. Ancak sebebi tahmin edildiği gibi tadı yüzünden değil. 17 - 18. yüzyıllarda porselen fincanlar hem çok narin hem de çok değerliydi. Çayın sıcaklığıyla çatlamalarının önüne geçmek için fincanlara önce süt eklenir, fincanlar çayın sıcaklığından korunurdu. Bu alışkanlık günümüze kadar devam etmiştir ve İngilizlerin büyük bir kısmı çaylarını hala sütle içmektedir.
9. Çay poşetlerinin tarihi
Çay poşetinin patenti 1903 tarihlidir. Bu ilk poşetler kumaştan dikildiler. Ancak çay harmanını çok fazla sıkıştırdığı, çayın genleşerek aromasını bırakmasına izin vermediği için çay severler tarafından sevilmedi. 1908 yılında Amerikalı iş adamı Thomas Sullivan tarafından ipek çay poşeti üretildi ve dünyaya tanıtıldı. Bu yeni gevşek poşet büyük ilgi gördü. İlk çay poşetleme makinesinin 1929 yılında Almanya’da icat edilmesinin ardından, çay poşetlerinin kullanımı da hızla yayıldı.
10. Çayın kilitli kutularda saklandığı dönemler
18. yüzyılda çay çok değerliydi ve bu yüzden çay için özel olarak üretilmiş, adına "çay kutusu" denilen özel, kilitli mobilyalarda saklanırdı. Tıpkı bir mücevher kutusu gibi korunan bu kutunun anahtarını genelde evin sahibi her zaman yanında taşırdı.
Çaylar hayatımıza hem lezzet hem şifa katıyor. Eğer sen de çay tutkunu lezzetli karışımlarla zenginleştirmek istiyorsan, farklı ihtiyaçların için sana destek olacak zengin içerikli çaylar arıyorsan, Herby çaylarını denemelisin. Herby’nin doğanın iyileştirici gücünü taşıyan bitkilerden oluşan harmanları hem ruhuna hem bedenine iyi gelecek!
Kaynak:
https://www.millifolklor.com/PdfViewer.aspx?Sayi=93&Sayfa=231
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.
Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.