Beyin Sağlığı Üzerinde Pozitif Etkiye Sahip 8 Bitki Çayı
Beyin sağlığı söz konusu olduğunda zihin egzersizleri yapmak, sağlıklı beslenmek, zararlı alışkanlıklardan ve stresten uzak durmak, düzenli uyumak ve yine düzenli olarak spor yapmak gibi dikkate alındığında etkili sonuç verecek birçok yöntem var. Peki, bunların dışında bitki çaylarının da beyin sağlığı için iyi bir yardımcı olduğunu biliyor muydun?
Hafızanı, beyin fonksiyonlarını, odaklanma ve konsantrasyon seviyeni güçlendirmek, sakinleşmek için bir desteğe ihtiyaç duyduğunda, bitkilerin gücünden faydalanabilirsin. Sadece tadı ve kokusuyla seni cezbetmekle kalmayacak, çeşitli faydalarıyla da vazgeçilmezin olacak bazı bitki çaylarını şimdi birlikte inceleyelim.
Melisa çayı
Oğul otu olarak da bilinen melisa otu, çok yıllık, limon kokulu bir bitkidir. Geleneksel tedavi yöntemlerindeki kullanım geçmişi MÖ 50-80 yıllarına kadar dayanmaktadır. Hafif bir yatıştırıcı olması sebebiyle, sinir sistemiyle ilgili sorunlarda kullanılmıştır. Günümüzde yapılan bazı araştırmalarda, melisanın hafızayı güçlendirmeye, sinir sistemini canlandırmaya destek olduğu gözlemlenmiştir. (1)
Biberiye çayı
Akdeniz mutfağına özgü olmasına rağmen dünyanın dört bir tarafında yaygın olarak kullanılan biberiye, iğneye benzer yaprakları, mavi, beyaz ve pembe olabilen çiçekleriyle bir çalı bitkisidir. Biberiye çayındaki bileşiklerin beyin hücrelerini korumaya, beyin yaşlanmasıyla ortaya çıkan olumsuzlukları azaltmaya yardımcı olduğu öne sürülmektedir. (2)
Yeni şeyler öğrenmek ve yeni beceriler geliştirmek beyin sağlığı için en faydalı yöntemlerdendir. Her yeni bilgi, beyninde yeni bağlantıların kurulmasını ve bu sayede beyninin daha sağlıklı kalmasını sağlar. Sadece kitap okuyarak bile bunu yapabilirsin. (*)
Brahmi çayı
Bacopa olarak da bilinen brahmi bitkisi, Hint doğal şifa tıbbı olan Ayurveda’da kullanılan, 5000 yıllık kullanım geçmişine sahip bir bitkidir. Hafıza ve bilişsel işlevler üzerinde, kaygı gidermede ve konsantre olmayı sağlamada yardımcı olabileceği düşünülmektedir. (3)
Yeşil çay
Sağlıklı çay denince akla gelen ilk çaylardan biridir yeşil çay. Güçlü bir antioksidan kaynağı olarak bilinen yeşil çayın kateşinlerce zengin olması sebebiyle bilişsel fonksiyonlar üzerinde sakinleştirici, rahatlatıcı bir etkisi olduğu biliniyor. Ayrıca kafein ve diğer bileşenleriyle de hafızayı, öğrenme ve koordinasyon becerilerini destekliyor.
Ginkgo biloba
Bu ismi daha önce duymuş muydun? Ginkgo biloba, mabet ağacı olarak da biliniyor. Asya bitki örtüsüne ait bir ağaç olmasına rağmen, günümüzde dünyanın dört bir yanında yetişiyor. Ayrıca dünyanın en uzun yaşayan ağaçlarından biri. Söylenenlere göre 2500 yaşında olanları bile mevcut. Yelpaze şeklindeki yaprakları kurutularak çay yapımında kullanılıyor. Beyne giden kan akışını, hafızayı ve bilişsel faaliyetleri destekleyebileceği düşünülüyor. (5)
Ginkgo biloba'nın 150 milyon yıl öncesine kadar dünyada yaşadığına inanılan bir grup antik bitkinin hayatta kalan tek üyesi olduğu düşünülüyor. (**) Bu ağaçların dişi ve erkek çiçeklere sahip iki türü vardır.
Ginseng çayı
Ginseng, geleneksel Çin tıbbında yüzyıllardır kullanılan, etli köklere sahip ve oldukça yavaş büyüyen, yeşil yapraklı bir bitkidir. Tüketilen kısmı köküdür, bitki çayı da yine bu kökle demlenir. 11 farklı çeşidi olduğu bilinen ginsengin, kırmızı Kore ginsengi adı verilen çeşidi üzerinde yapılan araştırmalar, bilişsel faaliyetleri ve hafızayı güçlendirdiğini destekler nitelikte. (6)
Zencefil çayı
Dünyada en yaygın baharatlarından biri olan zencefil, soğuk algınlıklarına karşı vücut direncini artırmaya yardım ettiği için kış çaylarında sıklıkla kullanılıyor. Kendine özgü lezzetiyle pek çok hamur işinin, özellikle kurabiye tariflerinin de vazgeçilmezi. Mide sorunlarını, ağrıları hafifletiyor, kalp sağlığını destekliyor. Zencefilin beyin sağlığı için de yararlı olduğu biliniyor. Ayrıca yapılan bazı araştırmaların sonuçları, zencefilin yaşa bağlı beyin hasarına karşı ve beyin fonksiyonlarını iyileştirmede insan sağlığını desteklediğini düşündürüyor. (7)
Mate çayı
Diğer adıyla yerba mate, Güney Amerika yağmur ormanlarında bulunan bir ağacın, geleneksel olarak ateşte kurutulan yapraklarıyla demlenen bir çaydır. Su kabağından bir bardakla ve metal bir pipetle olmak üzere özel bir sunumu vardır. Antioksidanlar, vitaminler, mineraller, aminoasitler ve polifenoller açısından oldukça zengin bir çaydır ve kafein içerir. Bu özellikleriyle zihinsel odaklanmayı ve beyin fonksiyonlarını desteklediği düşünülmektedir. (8)
Doğanın iyilik ve lezzetle donatılmış bitkileri Herby’de!
Herby çaylarıyla tanıştın mı? Her biri eşsiz bir aromaya sahip Herby’nin fonksiyonel çayları, ihtiyacın olan her konuda bedenini ve ruhunu desteklemeye hazır. Doğanın iyilikle donatılmış bitkilerini fincanına taşıyan bu çaylarda, beyin sağlığı için pozitif güce sahip melisa, biberiye, yeşil çay, mate ve zencefil bitkilerini bulabilirsin. Örneğin, melisa içeren bir çay arıyorsan, Sleep Tea, No Stress Tea ve Bodyguard Tea çaylarını deneyebilirsin.
Kaynaklar:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4311288/
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28243285/
(3) https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-761/bacopa
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28899506/
(5) https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/supplement-guide-ginkgo-biloba
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6173364/
(7) https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger#10.-May-improve-brain-function-and-protect-against-Alzheimers-disease
(8) https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-yerba-mate#TOC_TITLE_HDR_4
(*) https://www.cambridgebrainsciences.com/more/articles/book-smarts-the-brain-benefits-of-reading
(**) http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=z990
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.
Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.