Bahar Yorgunluğu İçin Canlandırıcı Etkisi Olan Çaylar
Yapraklar filizleniyor, gökyüzü yumuşak bir maviye bürünüyor, havada taze çiçeklerin kokusu ve kuşların cıvıltısı var; bahar keyif verici manzaralarıyla dört bir yanımızı kuşatıyor. Peki ya bahar yorgunluğu? Dünya yeniden canlanır ve tazelenirken, bünyende tam tersi etki yaratan o yorgunluğun ne kadar keyif kaçırıcı olduğunu biliyoruz. Uyku düzensizlikleri, yorgunluk, dikkat eksikliği, sinirlilik hali, kaygı, halsizlik, baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösterebilen bahar yorgunluğu sadece fiziksel olarak değil, insanı psikolojik olarak da yıpratıyor.
Mevsim geçişlerinde meydana gelen ısı, ışık, nem değişimlerine hassas olan, uyum göstermekte zorlanan insanların sıkça karşılaştığı bahar yorgunluğuna karşı, bitkilerin şifalı gücünü yardıma çağırabilirsin. Aradığın bitkiler ve çayları yazımızda...
Roybos çayı
Güney Afrika’ya özgür bir çay olan roybos, yüzyıllardır şifa amacıyla kullanılıyor. Kafein içermemesine rağmen canlandırıcı içeriğiyle vücudu her yönden desteklediği için yüksek bir enerji deposu. Roybosun iyi gelmediği şey yok diyebiliriz. Kalp sağlığını, sindirimi ve kan basıncını destekliyor. İltihap önleyici, idrar söktürücü özelliğiyle böbreklere yardımcı oluyor. Anti-alerjik özelliğiyle mevsimsel alerjilerin semptomlarını azaltıyor. Antioksidanlar açısından zengin olmasıyla bağışıklığı da destekliyor. (1)
"Yapılan araştırmalar düzenli roybos çayı tüketilmesinin insanlarda kanserin ortaya çıkma riskini düşürdüğü, var olan kanser tümörlerinin küçülmesine yardımcı olduğunu gösteriyor." (*)
Matcha çayı
Geleneksel Japon çaylarından biri olan Matcha çayı toz haline getirilerek kullanılan bir tür yeşil çaydır. Parlak yeşil renge sahip bu çay, sıcak suyla karıştırılarak kullanılır. Metabolizmayı hızlandırma ve enerji verme özelliğiyle vücut için canlandırıcı etkisi olmasının yanı sıra yüksek bir antioksidan kaynağıdır. (2)
Pu-erh çayı
Çay denilince akla gelen ilk yerlerden biri olan Çin’e özgü bir çay olan Pu-erh, günümüzde artan bir popülariteye sahip. "Yabani yaşlı ağaç” adı verilen bir ağacın yapraklarından demlenen bu çay, yüksek derecede kafein içeriyor. Bu yüzden kullanım miktarı son derece önemli. Vücuttaki toksinleri temizlemeye, sindirim sistemini düzenlemeye, kolesterolü düşürmeye yardımcı olan bileşenleriyle, vücut için canlandırıcı bir etkiye sahip. (3)
Zencefil çayı
Kış çaylarının vazgeçilmez öğelerinden biri olan zencefil, zengin içeriğiyle aslında insana dört mevsim iyi gelen bitkilerden biri. Genelde solunum yolları ve mide rahatsızlıkları için kullanılsa da ağrı kesici özelliği olduğu, enfeksiyonlarla savaşmada vücudu desteklediği, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu da biliniyor. Vitamin ve mineraller açısından zengin içeriğiyle yenilenmek, canlanmak için ideal çaylardan biri haline geliyor. (4)
"Deniz tutması ile ilgili yapılan bir çalışmada toz zencefil kullanan denizcilerde, bulantının azaldığı saptanmış. Ayrıca zencefilin baş dönmesine karşı etkili olduğu da kanıtlanmış." (**)
Ekinezya çayı
Mevsim geçişlerinin etkisini azaltmak için sıklıkla kullanılan bitkilerden biri de ekinezya. Papatayagiller familyasından çok yıllık bir bitki olan bu güzel çiçek, pembeli morlu rengiyle gözlere, içeriğiyle tüm vücut sağlığına hitap ediyor. Kurutulmuş çiçeklerle demlenen çayı pek çok şeye destek oluyor. Özellikle yüksek bir antioksidan kaynağı olmasıyla biliniyor. Bağışıklık sistemini destekleyerek kronik yorgunlukların üstesinden gelinmesini kolaylaştırıyor. (5)
Mate çayı
Anavatanı Güney Amerika olan ve kutsal kabul edilen bir çeşit ağaçtan elde edilen mate çayının kurutulmuş kabakların içinde, metal pipetlerle geleneksel bir sunumu var. Ancak günümüzde bu geleneksel sunum değil, çok daha klasik ve pratik olan demleme şekli daha yaygın. Bağışıklığı güçlendirici, enerjiyi artırıcı özelliğiyle mate çayı yüksek oranda kafein bulunduruyor. Pek çok şifa verici özelliğe sahip bu leziz çayın, kilo vermeye yardımcı olup, göbek yağlarını eritmeyi hızlandırdığı da biliniyor. (6)
Limon otu çayı
Adını limona benzeyen kokusundan ve limon kabuğuna benzeyen tadından alan limon otu, çiçekli, küçük bir çalı bitkisidir. Uyku bozuklukları üzerinde pozitif bir gücü olduğu için vücudun enerji dengesini bulmasına yardımcı olur. Kaygı ve stres seviyesini azaltıcı, eklem ve kas ağrısını hafifletici, sindirim sistemini canlandırıcı özellikleriyle de sık sık başvurulan bu bitki, bahar yorgunluğu için ideal bir yardımcı. (7)
Bahar yorgunluğunu hafifleterek, mevsimin tadını Herby çayları ile çıkar. Harmanında zencefil ve yeşil çay da bulunan Hangover Tea’nin tazeleyici gücü seni desteklemek için var. Bodyguard Tea’de ekinezyanın ve roybosun canlandırıcı enerjisini bulacaksın. Mate çayının şifasından yararlanmak istiyorsan Fit Tea, Fit Tea Kırmızı Meyveli, Skinny Tea ve Detox Tea bardağına dolmak için leziz karışımlarıyla seni bekliyor. Kısaca; Herby dünyasında herkesin damak tadına uygun, vücudunu istediğin her konuda destekleyecek bir çay mutlaka var.
Kaynaklar:
(*) https://www.researchgate.net/publication/273090980_Fact_Sheet_on_Rooibos_Tea
(**) https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12575/64316/14665.pdf?sequence=1&isAllowed=y
1- https://theuklooseleafteacompany.co.uk/blogs/news/15-benefits-of-red-tea-rooibos-or-redbush-tea#:~:text=Rooibos%20tea%20has%20anti%2Dinflammatory%2C%20antioxidant%20and%20muscle%20relaxant%20properties,eczema%2C%20bronchitis%20and%20also%20asthma.&text=Rooibos%20is%20rich%20in%20antioxidants,harmful%20allergies%20and%20skin%20issues.
2- https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-all-about-matcha
3- https://www.drweil.com/diet-nutrition/nutrition/what-is-pu-erh-tea/
4- https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger
5- https://www.medicalnewstoday.com/articles/252684
6- https://www.scientificamerican.com/article/what-are-the-health-benefits-of-yerba-mate/
7- https://www.rxlist.com/lemon_verbena/supplements.htm
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.
Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.