Bağışıklık Sistemi İçin Vazgeçilmez Bir Mineral: Çinko
Çinko mineralini daha önce duyduğuna eminiz. Peki sağlık için faydalarını biliyor musun? Bağışıklık sistemini güçlendirmekten bahsedildiğinde pek çoğumuzun aklına vitaminler gelir. Özellikle C vitamini, antioksidan özelliğiyle bağışıklık sisteminin dostudur gerçekten. Ancak sağlıklı bir metabolizma ve güçlü bir bağışıklık sistemi için vitaminlerden çok daha fazlası gerekir. Çinko, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu, hayati fonksiyonlarımız için çok önemli görevleri olan minerallerden biridir.
Bugün sana, güçlü bir bağışıklık sisteminin vazgeçilmez bileşenlerinden biri olan çinkodan bahsetmek istiyoruz. Eksikliği halinde saç ve tırnak kayıplarına, cilt sorunlarına, zor iyileşen yaralara, kronik yorgunluğa ve hatta kısırlığa yol açabilen çinko, vücut tarafından sentezlenemediği için besin yoluyla almamız gereken minerallerden biridir.
İşte bağışıklık sistemimizin gizli kahramanı çinkoya dair her şey:
Çinko nedir?
Çinko, tepeden tırnağa vücudumuzdaki tüm dokuların ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Vücudu enfeksiyonlara karşı korumak, hücre bölünmesini sağlamak, protein üretimi, DNA sentezi işlevini yürütmek, bağışıklığı güçlendirmek, yaraların iyileşmesi, tat ve koku alma duyuları için gereklidir; bu nedenle insan sağlığı için gerekli temel minerallerden biri olarak kabul edilir. (1) Eksikliği ise büyüme geriliğine, tat ve koku alma duyularında bozulmaya, yaraların iyileşmesinde gecikmelere, yorgunluk ve uyku bozukluklarına, üreme sorunlarına yol açabilir. (2) Bu nedenle çinko eksikliğini işaret eden belirtilerle karşılaşıldığında mutlaka doktora gidilmeli ve çinko eksikliği doktor kontrolünde tedavi edilmelidir. Çinko eksikliğini nasıl anlarım diye mi düşünüyorsun?
Çinko eksikliği belirtileri nelerdir?
Çinko eksikliği, büyüme geriliği, zor iyileşen yaralar, iştahsızlık ve zayıflamış bağışıklık fonksiyonu ile kendini gösterir. Zayıflamış bağışıklık sistemi daha kolay hasta olmana, örneğin daha fazla soğuk algınlığı geçirmene sebep olabilir.
Çinko eksikliğinin fazla olduğu ciddi vakalarda ise saç dökülmesi, tırnaklarda şekil bozukluğu, ishal, geciken ergenlik, açıklanamayan kilo kaybı, göz ve cilt lezyonları, dikkat eksikliği, tat ve koku alma duyusunun bozulması, sürekli uyku hali gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. (3)
Bu semptomların çoğu spesifik değildir ve aynı belirtilerle farklı sağlık sorunlarında da karşılaşılabilir. Bu nedenle yaşanan sorunun çinko eksikliğine bağlı olup olmadığını anlamak için ilgili tıbbi tahlillerin yapılması gerekir.
Çinko hangi besinlerde bulunur?
Sağlığımız açısından son derece önemli olan çinkonun, vücudumuz tarafından üretilemediğini, bu yüzden bu mineral ihtiyacını gıda yoluyla karşılamamız gerektiğini söylemiştik. Gerçekten de günlük beslenme programımızda çinko içeren gıdaların yer alması son derece önemli. Neyse ki, bu küçük ama mucizevi mineral pek çok hayvansal ve bitkisel besinde bulunur. Örneğin istiridye, porsiyon başına en çok çinko içeren yiyeceklerden biri olarak bilinir; 100 gramında 87 mg çinko bulunur. Diğer kabuklu deniz ürünleri de yüksek oranda çinko içerir. Süt, yumurta, kırmızı et ve kümes hayvanları da iyi birer çinko kaynağıdır.
Eğer hayvansal ürünler tüketmiyorsan, bitkiler dünyasında da çinko ihtiyacını destekleyecek ürünler olduğunu ama hayvansal ürünlere göre daha az çinko içerdiklerini bilmelisin. Örneğin bazı bitkisel besinlerin içerdiği yaklaşık çinko miktarları şöyle:
● Fasulye: 100 gramda 2.2 mg
● Nohut: 100 gramda 1.5 mg
● Barbunya: 100 gramda 2.2 mg
● Mercimek: 3/4 bardakta 2 mg
● Tofu: 100 gramında 1.8 mg
● Bezelye: 100 gramda 1.19 mg
● Yulaf: 100 gramda 3.5 mg
● Badem: 100 gramda 4 mg
● Kaju fıstığı: 100 gramında 6 mg
● Kabak çekirdeği: 100 gramda 8 mg
● Patates: 100 gramda 0.35 mg
● Kenevir tohumu: 3 yemek kaşığında 3 mg
● Susam: 1 yemek kaşığında 0.6 mg
● Biberiye: 100 gramda 0.93 mg
● Roybos: 100 gramında 0,04 mg
Güçlü bir bağışıklık sistemi için Herby seninle!
Çinko sağlığımızın yapı taşlarından biri ancak güçlü bir bağışıklık sistemi için vücudumuzun ihtiyacı olan tüm vitamin ve minerallerden doğru oranda almamız şart. Bu yüzden seni sonbaharın yaklaştığı bugünlerde bağışıklığını güçlendirmene yardımcı olacak Kara Mürverli Destek Çayı ve Bodyguard Tea ile tanıştırmak istiyoruz.
İçeriğindeki bamya çiçeği, kuşburnu, portakal yaprağı, laden, karanfil, roybos, tarçın, kara mürver meyvesi ve C vitamini desteğiyle Herby Kara Mürverli Destek Çayı, bağışıklık sistemini desteklemenin en lezzetli yollarından biri. Bodyguead Tea’nin ekinezya, ıhlamur ve zencefille harmanlanmış bağışıklık dostu özel harmanını da çok seveceğine eminiz.
Kaynaklar:
1-https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-982/zinc
2-https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/
3-https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/
4-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7580816/
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.
Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.