Bağışıklığı Güçlendiren 7 Bitki Çayı
İlk bitki çayı ne zaman demlendi? O çayı ilk kim yudumladı? Hayatımızdaki en basit şeylerin bile ne merak uyandırıcı serüvenleri var. Kayıtlara göre ilk bitki çayı, M.Ö. 2737 yıllarında bir Çin imparatoru tarafından demlendi; muhtemelen onun tarafından yudumlanmıştır da. :)
Tarihteki ilk yazıyı bulan Sümerler ilk bitki listelerini de kaydettiler. Ancak arkeolojik kanıtlara göre insanoğlunun bitkilerden faydalanması çok daha eskilere, Taş Devri’ne kadar dayanıyor. Üstelik sadece giyinmek ve barınmak amacıyla da değil; bulgular eski insanların bitkileri ilaç amacıyla da kullandıklarını gösteriyor. Yani bitkilerin şifa amacıyla kullanılması insanlık tarihi kadar eski diyebiliriz. Büyüleyici değil mi?
Günümüzde doğanın şifa verici gücünden faydalanmaya devam ediliyor. Özellikle de vücut direncini arttırmak için bir desteğe ihtiyaç duyulduğunda bitkilere sıklıkla başvuruluyor. İşte sana bağışıklığını güçlendirmek amacıyla başvurabileceğin, geçmişten günümüze doğanın şifalı gücünü taşıyan 7 bitki çayı:
1. Kara Mürver Çayı
Mürver ağacı doğanın mucizevi bitkilerinden biri. Sadece meyvesi değil, çiçeği de içerdiği bol antioksidanla beyaz kan hücrelerini arttırarak bağışıklığı destekliyor. Soğuk algınlığı ve grip semptomlarını gidermede yardımcı olan bu şifalı bitki, C vitamini açısında da çok zengin, kötü kolesterolü düşürüyor ve kalp sağlığına da iyi geliyor. (1)
"Kara mürver meyvelerinde bulunan flavonoidler, H1N1 (influenza A) partiküllerine tutunarak virüsün konak hücrelere bağlanmasını engelleyici etki göstermektedir.”*
2. Papatya Çayı
Güçlü bir bağışıklık sistemi için iyi uyku olmazsa olmazdır. Uykusuzluk deyince papatya çayının ilk önerilen çaylardan biri olmasının bir sebebi var; çünkü papatya çayı yatıştırıcı, sakinleştirici özelliğiyle bilinir. Sadece doğanın zarif bir bitkisi olmakla kalmayan papatya aynı zamanda mide ve bağırsaklar için rahatlatıcıdır, enfeksiyonlara karşı kullanılır, bulaşıcı hastalıklara karşı vücut direncini artırmaya destektir. (2)
3. Ekinezya
Papatya ailesinin pembe, mor yapraklı bu zarif çiçeği, antibiyotik özelliği sayesinde kış aylarında soğuk algınlığı için kullanılan çayların vazgeçilmez bileşenlerinden biri. Ancak faydaları bu kadarla sınırlı değil. Ekinezya, ağrı ve enfeksiyon tedavisinde güçlü bir yardımcıdır. Metabolizmayı canlandırır, kan dolaşımını hızlandırır, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Ek olarak stres ve üzüntü gibi duygu durumlarını hafiflettiği de biliniyor. (3)
4. Kuşburnu Çayı
Soğuk algınlığına ve enfeksiyonlara iyi gelmesi sebebiyle dört mevsim en çok tercih edilen bitki çaylarından biridir kuşburnu. Yüksek C vitamini içeriğiyle bağışıklığı güçlendirir, sindirim problemlerine iyi gelir, kansızlığı önlemeye yardımcı olur. Bunlar kuşburnunun sayısız faydasından sadece birkaçı. (4)
5. Tarçın Çayı
Tarçın, içerdiği antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Bağışıklığı güçlendirici etkisinin yanında kan şekerini dengelemede, kalp sağlığını korumada, kilo vermeye yardımcı olmada ve enfeksiyonlara karşı savaşmada etkili olduğu biliniyor. Kendine has aromasıyla mutfakların vazgeçilmezi tarçını çaylarından eksik etmemek için pek çok sebebin var. (5)
"980 – 1037 tarihleri arasında yaşamış astronom, hekim, bilim insanı İbn-i Sina, eserlerinde tarçına sıkça yer vermiş, tarçını bütün hastalıklara olumlu tesir yapan ilaçlar arasına almıştır."
6. Karanfil Çayı
Karanfil de güçlü antioksidan kaynaklarından biri. Gücünden bin yıllardır yararlanılan bu bitki, günümüzde ağız kokusunu önlemek ve ağız sağlığını korumak için sıklıkla kullanılıyor. Sindirimi kolaylaştırdığı, ağrılara iyi geldiği, karaciğer sağlığına pozitif etkisi olduğu biliniyor. Ekşi-acı, yoğun bir tadı olan karanfili, istersen farklı bitkilerle harmanlayarak ya da balla tatlandırarak kullanabilirsin. (6)
7. Ihlamur Çayı
A, C vitaminleri açısından zengin olan ıhlamur, soğuk algınlığı denilince akla ilk gelen bitki çaylarından biri. Balgam söktürücü ve öksürük kesici etkiye sahip ıhlamur, aynı zamanda demir, magnezyum ve kalsiyum açısından da zengin. Ayrıca bağışıklığın desteklenmesinde, vücuttaki toksinlerin atılmasında, kan basıncını dengelemede, hazımsızlığın giderilmesinde de etkin rol oynuyor. (7)
Bu Bitkileri Hangi Herby’lerde bulabilirsin?
Her biri birbirinden lezzetli Herby’lerin içinde, birbirinden faydalı, bağışıklık destekleyici bitkiler var. İçerdiği C vitamini, ıhlamur, ekinezya gibi bitkiler ile Herby Bodyguard Tea dört mevsim boyunca sağlığın için ideal bir yardımcı.
Bağışıklığın zayıflamasına sebep olan uyku sorunların için bir çay istiyorsan Herby Sleep Tea, içeriğindeki passiflora, melisa, limon otu ve mayıs papatyasıyla aradığın rahatlamayı sana sunacak.
Karanfilin tadını daha yumuşak bir içim ve daha güçlü bir karışımla birlikte hayal ediyorsan, No Stress Tea çayına da göz atabilirsin.
Kaynaklar
(*) https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1190637
(**) https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12575/64356/120.pdf?sequence=1
1 - https://www.healthline.com/nutrition/elderberry#what-is-it
2 - https://www.medicalnewstoday.com/articles/320031
3 - https://draxe.com/nutrition/echinacea-benefits/
4 - https://www.ffhdj.com/index.php/ffhd/article/view/159
5 - https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-cinnamon
6 - https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-cloves.html
7 - https://www.healthline.com/nutrition/linden-tea
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.
Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.