At Kuyruğu Bitkisi ve 6 Paha Biçilmez Faydası
Geleneksel tıbbın en sık başvurduğu bitkilerden at kuyruğu otu, ince uzun yapraklarıyla tıpkı bir atın kuyruğunu andırır. İsmini bu tuhaf ve sofistike görünüşünden alan bitki, yemyeşil rengiyle adeta doğanın şifalı gücünün sinyallerini taşır. At kuyruğu bitkisinin saç sağlığını desteklemekten kemik sağlığını iyileştirmeye kadar insan bedenine pek çok yararı da bulunuyor. Bu yazımızda seni at kuyruğu otunun öne çıkan faydalarıyla tanıştıracağız.
At Kuyruğu Otunun Tarihine Kısa Bir Bakış
Kırkkilit otu olarak da bilinen at kuyruğu bitkisi, Romalılar ve Yunanlılar döneminden beri popüler bir bitki olmuş. Antik çağlarda dahi birçok rahatsızlığa karşı kullanılan bu bitki faydalarıyla yüzyıllar boyu insanlığa hizmet etmiş. Çiçeksiz bir bitki olan at kuyruğu görünüş olarak biberiyeye benzerliğiyle de dikkat çeker. Dünyanın tüm nemli bölgelerinde yetişen bitkinin Avustralya’da yetişmemesi ise dikkat çekici.
Çok yıllık bir bitki olan at kuyruğunun toprak altında kalan kısmı neredeyse 1 metreyi bulabilir. Nemli toprakları bulduğunda kendiliğinden yayılma eğilimi gösterir. İnsanlık tarihi kadar eski olan bir bitkinin kalıntılarından günümüze kalan at kuyruğu bitkisi yüzyıllardır şifalı bir bitki olarak bilinir ve bu amaçla kullanılır. Özellikle cilt, saç ve tırnak sağlığının yanı sıra idrar yolu sorunlarında da destekleyici bir bitkisel takviye olarak başvurulur. İçerisinde bulunan silika ve silikon gibi minerallerin yanı sıra saponinler, flavonoidler ve triterpenoidlerin bitkinin sağlığa yönelik birçok faydasından sorumlu olduğu düşünülmekte. 1.
1. Güçlü Antioksidanlarla Doludur
Antioksidanlar vücudumuzu oksidatif stresin etkilerine karşı koruyan maddelerdir. Oksidatif stres vücudumuzda doğal olarak veya birtakım dış faktörlerle oluşan bir süreç. Oksijenin kullanılması, aşırı egzersiz, yaralanma, mitokondri aktiviteleri, radyasyon, sigara gibi birçok etken sonucunda oluşur. Oksidatif stresin hücrelere zarar vererek yaşlanmamıza ve hastalanmamıza yol açtığı da bilinen bir gerçek.
Antioksidan maddeler, oksidatif stresin zararlı etkilerini ortadan kaldırarak vücudumuzu korumaya yardım eder. At kuyruğu otu da başka birçok tıbbi bitki gibi antioksidan maddeler açısından oldukça zengindir. Bu bitkinin içerisinde antioksidan özellikleriyle bilinen olan polifenoller, fenolik asitler ve flavonoidler yüksek oranda bulunur.
2. Kemik Sağlığını Destekler
At kuyruğu bitkisi hem geleneksel olarak hem de günümüzde kemikleri güçlendirmek ve kemik rahatsızlıklarını hafifletmek amacıyla yaygın olarak kullanılır. Yapılan araştırmalar bu bitkinin kemik erimesi gibi kemik sağlığını olumsuz etkileyen durumları önleyebildiğini gösteriyor. Kemik sağlığını destekleyebilen at kuyruğunun bu etkisinin yüksek miktarda silika içermesi ile ilgili olduğu düşünülüyor. At kuyruğu otu gerçekten de silika bakımından son derece zengin: otun kuru ağırlığının tam %25’i silikadan oluşuyor.
3. Saçları Güzelleştirir
Saç uzatmanın ne kadar zor olduğunu bilenler kolay uzayan saçlara sahip olmak için birçok yönteme başvurur. Bu yöntemlerden en popüler olanlardan biri de bitkisel takviyeler. At kuyruğu bitkisi de saçlarını beslemek ve kolay uzamasına yardımcı olmak isteyenlerin tercih edebileceği en etkili bitkilerden. At kuyruğu otu bu etkisini içerisinde bulunan sistein isimli bir maddeye ve selenyum gibi minerallere borçlu. Saç büyümesini destekleyen bu maddeler sayesinde güçlü ve daha kolay uzayan saçlara sahip olmak mümkün.
4. Tırnak Sağlığını Destekler
Sık oje sürmek ve çıkarmak tırnakların güçsüzleşmesine ve yıpranmasına neden oluyor. Sağlıklı ve kolay kırılmayan tırnaklar için birçok takviye mevcut. Bu takviyeler arasında at kuyruğu en etkili olanlardan biri. Bazı bilimsel araştırmalar, at kuyruğu bitkisi içeren tırnak cilalarının tırnakları güçlendirdiğini ve tırnak sağlığını desteklediğini gösteriyor.
5. Kan Şekerini Düzenler
Kan şekerinin kontrol altında tutulması diyabetten muzdarip kişilerde oldukça zor olabilir. At kuyruğunun kullanım amaçları arasında kan şekeri seviyelerini dengeli kılmaya yardımcı olması da var. Bilimsel bir araştırma, at kuyruğu otunun kan şekerinin düzenlenmesinin yanı sıra kilo kontrolüne de yardımcı olduğunu gösteriyor. At kuyruğunun bu etkileri kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine ve kilo vermeye yardımcı olabileceğini destekliyor.
6. Ödem Atmaya Yardımcı Olur
Ödem vücudumuzda fazla miktarda sıvı biriktirdiğinde ortaya çıkan rahatsız edici bir sorun. Düzenli spor yapmak ve doğru beslenmek ödem atmaya yardımcı olurken bitkisel destek önerileri bu konuda fayda sağlayabilir. At kuyruğu bitkisinin geleneksel olarak en çok kullanıldığı alanlardan biri de diüretik yani idrar söktürücü etkisi. Bilimsel araştırmalar at kuyruğunun idrara çıkışı artırarak vücuttan ödem atılmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Özellikle diyet yaparken ödem atmak ciddi bir sorun haline geliyorsa at kuyruğu çayının bu etkisini göz önünde tutarak bu bitkiyi diyetine alabilirsin.
Skinny Tea ile Forma Girmek Hayal Değil
Sağlıklı beslenme ve egzersizin kilo vermedeki rolü tartışmasız çok büyük. Gel gör ki metabolizma hızlandırmak ve ödem atmak için daha fazlasına ihtiyacın var. Herby ailesi olarak seni bu süreçte yalnız bırakmadık ve Skinny Tea’yi yarattık. Herby Skinny Tea’nin içeriği hazırlanırken karahindibadan mateye kilo vermeye yardımcı olacak en etkili bitkiler özenle seçildi. At kuyruğu otu ve karahindiba ile ödem atarken yeşil çay ve mate ile metabolizmanı hızlandıracaksın. Forma girmeyi erteleme ve işe bir bardak Skinny Tea ile başla!
Kaynakça
1) https://www.britannica.com/plant/horsetail
2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6245282/
3) https://www.healthline.com/nutrition/horsetail#benefits
4) https://www.verywellhealth.com/horsetail-4692253
5)https://www.researchgate.net/publication/258027706_Equisetum_arvense_in_a_new_transungual_technology_imporves_nail_structure_and_appearance
6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4441770/
7) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19086514/
8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3960516/
Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.