21 Gün Kuralı Nedir?
Bir alışkanlık edinebilmek için kaç gün gerekli? Sadece bir günde herhangi bir konuda alışkanlık geliştiremezsin. İlk adımı atmana ve motivasyonunu sağlamana yardımcı olacak itici güç, 21 gün kuralı ile yolculuğuna başlayabilirsin.
Sihirli Bir Sayı 21
Herhangi bir konuda bir alışkanlık edinebilmek ya da bazı alışkanlıklardan kurtulabilmek için 21 gün boyunca, bir gün bile atlamadan aynı şeyi tekrar etmen gerekir. Bu gerçekten tutarlılık ve azim gerektiren bir iş. İlk günlerde kendinle mücadele etmek zorunda kalabilirsin ancak günler geçtikçe ve alışkanlık haline gelmeye başladığını gördükçe çok memnun olacaksın. Bu sihirli sayı sadece iyi bir alışkanlık edinmek için değil aynı zamanda rahatsız eden, sağlığı olumsuz yönde etkileyen kötü alışkanlıklardan kurtulmak için de kullanılabilir.
Eğer erken kalkmayı düzenli hale getirmek istiyorsan 21 gün boyunca uygulayabileceğin bir rutin oluşturabilirsin. Bunun için sana küçük bir tüyo verebiliriz. Uyanmak istediğin saati belirledikten sonra hemen ertesi gün o saatte kalkmak seni zorlayabilir. Bunun için normal uyanma saatinden yarım saat ya da on beş dakika erken uyanacak şekilde saatini ayarlayabilirsin. Uyanma saatini 21 günlük süre boyunca bir önceki günden on beş dakika ya da yarım saat erken olarak ayarlayarak, kendini istediğin saatte uyanmaya programlayabilirsin.
Benzer şekilde egzersiz ya da çalışma rutini oluşturmak için de 21 gün kuralından yararlanabilirsin. Belki de sana zarar veren, sağlığını olumsuz yönde etkileyen kötü bir alışkanlıktan kurtulmak istiyorsun, bunun için de 21 gün kuralı rahatlıkla uygulanabilir.
21 gün kuralı sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştirmek için de uygun bir metot. Başlangıçta zor gelebilir ancak vücudunda gerçekleşen değişimi gördüğün zaman çok daha iyi hissetmeye başlayacaksın ve çok daha kolay gelmeye başlayacak. 21 günün sonunda ise doğru şekilde beslenmenin hayat tarzına dönüşme ihtimali çok yüksek.
Disiplin, tüm başarıların üzerine inşa edildiği temeldir. Disiplin eksikliği kaçınılmaz olarak başarısızlığa yol açar.
Jim Rohn
Kendimizi Programlamak İçin Neler Yapmalıyız?
- İster sahip olduğun bir alışkanlıktan kurtulmayı ister yeni bir dil öğrenmeyi ve istersen hayat kaliteni yükseltecek yeni bir alışkanlık kazanmayı hedefle; altın kural, disiplin. Gerçekleştirmek istediğin değişiklik her ne olursa olsun, disiplinli olmak hedefine ulaşmanı kolaylaştırır. İşte 21 gün kuralı da disiplinli olmayı öğretmeyi amaçlayan bir sistem.
- Öncelikle psikolojik olarak kendini hazırlamalısın. Hedefini belirlemeli ve gerçekleştireceğine dair kendine inanmalısın. İlk adım olarak hedefini ve detaylarını yazmakla işe başlayabilirsin. Gerçekleştirmek istediklerini yazmak, seni hem psikolojik olarak hazırlayacak hem de hedefini daha somut bir şekilde görmeni sağlayacak.
- Alışkanlığını sürdürebilmek için her günün sonunda kendine rapor verebilirsin. İlerlemeni kaydetmek ve her gün bir önceki gün yazılanları okumak ne kadar yol aldığını görmeni sağlar ve seni daha fazla güdüler.
- Bazı alışkanlıkları edinmek için teknik ekipmana ihtiyacın olabilir. Öncelikle ihtiyacın olan ekipmanı temin ederek başlayabilirsin. Hedefin için küçük bir yatırım yapmak motivasyonunu yükseltebilir. Egzersiz alışkanlığı edinmek istiyorsan yapmak istediğin egzersize yönelik gereçleri satın alabilirsin. Egzersiz sırasında giymek istediğin kıyafetleri belirleyebilirsin. Egzersiz için hazırlanmak da motivasyonu artıran yöntemlerden biri. Bu nedenle spor esnasında günlük kıyafetler yerine spora uygun kıyafetler tercih etmelisin.
- Erken kalkmak için kendini programlamak istiyorsan gece geç saatlerde uyumaya son vermelisin. Eğer gece gezmelerine çok vakit ayırıyorsan bu süreyi azaltmalı ve ‘hayır’ demeyi öğrenmelisin.
- Alışkanlığı pekiştirmek için her gün aynı zaman aralığında ya da aynı saatlerde program yapmak önemlidir. Eylem otomatik hale gelene kadar, her gün aynı saatte tekrarlamaya özen göstermelisin. Bu durum, biyolojik olarak kendini programlamak anlamına gelir. Egzersizi bir gün akşam saatlerinde diğer gün sabah saatlerinde yapmak aklını karıştırabilir ve dengeni bozabilir. Bu nedenle spor saatini sabah ya da akşam olarak net bir şekilde belirlemelisin.
- Alışkanlık edinebilmenin bir diğer yolu da seninle aynı amaçta olan bir arkadaş bulmaktır. Bunun için yeni alışkanlık sürecini arkadaşların ve ailenle paylaşabilirsin. Böylelikle bu yolda seninle birlikte yürüyebilecek bir ortak bulabilirsin. Ortağın hem motivasyonunu artırır hem de vazgeçmeni engeller ve aynı zamanda sevdiğin biriyle kaliteli vakit geçirmiş olursun.
- Hemen ilerleme sağlayamayabilirsin ancak bu durum moralini bozmasın. 21 gün kuralı bir alışkanlığa başlamak için iyi bir adım. Alışkanlığını sağlam bir zemine oturtabilmek için vazgeçmemeli, sabırlı ve tutarlı bir şekilde devam etmelisin.
- 21 günün sonunda hayatını etkileyecek ciddi bir karar verdiğin ve uygulayabildiğin için kendini kutlamayı da unutma!
Vazgeçmemek İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Evet, bir alışkanlık oluşturmak istiyorsun ve hedefine ulaşmak için de kendine söz verdin ancak ilk zamanlarda kendine aşırı yüklenmek seni yorabilir, motivasyonunu düşürebilir ve kaçınılmaz son olarak vazgeçebilirsin. Vazgeçmemek için edinmek istediğin alışkanlığa uygun olarak, bebek adımlarıyla başlayabilirsin. Alışkanlık kazanırken ilerleme sağlayabilmek için zihninin ve bedeninin dirençten kaçınmasını sağlamak için hedeflerini küçük adımlara bölebilirsin. Bu durum yeterlilik duygunu artırarak amacına ulaşmana yardımcı olur.
Düzenli egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmek istiyorsan uzun süredir spora ara verdiysen ya da spor geçmişin yoksa çok ağır bir antrenmanla başlamamalısın. Vücuduna yoğun bir egzersiz programıyla aniden yüklenmek, seni aşırı derecede zorlayabilir ve yorabilir. Ayrıca yorgunluğun bir gün sonrasına yansır ve gün kaçırmana sebep olabilir. Hafif, kısa ve yavaş tempoda bir antrenman programıyla başlayabilir, ilerleyen günlerde hem süresini hem de yoğunluğunu artırabilirsin. Bu şekilde, vücudun egzersize alışmaya başlar ve daha disiplinli bir şekilde ilerleyebilirsin. Aynı şekilde her gün yürüyüş yapmayı hedefliyorsan kısa süreli ve düşük tempolu bir şekilde başlayabilirsin. İlerleyen günlerde süreyi ve hızı artırabilirsin.
Seni rahatsız eden ve sağlıksız bir alışkanlığı bırakmaya çalışırken de 21 gün kuralının sana yardımcı olabileceğinden bahsetmiştik. Kristal şekeri, tuzu ya da kafeini azaltmak veya hayatından çıkarmak istiyor olabilirsin ya da sana zarar veren bazı alışkanlıklardan kurtulmak istiyor olabilirsin. Benzer şekilde vücudunu çok zorlamaması adına azaltma yoluna giderek ilerleme kaydedebilirsin. Bazı alışkanlıkları hızlı bir şekilde terk etmek, psikolojik ve fizyolojik olarak ani dalgalanmalara sebep olabilir.
Ayrıca tüm alışkanlıklarının takibini yapabilmek ve ilerlemeni görebilmek için günlük tutabilirsin. İlerlemeyi ve alışkanlığının pekişmeye başladığını fark etmek, seni daha fazla güdüleyecektir.
Alışkanlık Edinmek Zor Ancak İmkansız Değil
Başlamanızı sağlayan motivasyondur. Alışkanlık ise devam ettiren şeydir.
Jim Ryun
Yeni bir alışkanlık edinmeye çalışmak, zorlayıcı bir süreç ve vücudumuzun rutinin dışına çıkmaya karşı mücadele etme eğilimi var. Özellikle kötü alışkanlıkların kırılması diğerlerine göre daha zor ancak hiçbir şey imkansız değil. Alışkanlık edinmenin ilk adımı, hedefi belirlemek ve motivasyon. Bunun için 21 gün kuralı da seni güdüleyen ve devam etmeni sağlayan bir başlangıç olabilir. Alışkanlığı edinmeye başladıktan sonra devam ettirmek, senin iradene ve devam etme isteğine bağlı.
Alışkanlığını Ritüele Herby Fit Tea ile Bağla!
Alışkanlıklara lezzetli, sağlıklı ritüeller eklemek, hayatın tadını çıkarmak ve motivasyonunu artırmak için harika bir yöntem. Sen de hedefin doğrultusunda 21 gün kuralına bugün başla, elma sirkesi, yeşil çay, mate ve ananasın eşsiz tadıyla lezzetli bir fincan Herby Fit Tea ile ritüelini tamamla!
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi bir tavsiye değildir. Ayrıca bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel teşhis ve tedavinin yerini alamaz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, yeni bir beslenme, diyet programı deneyecekseniz lütfen önce doktorunuza başvurunuz.
Bu sitede yer alan metinlerdeki bilgiler, referansları verilen kaynaklara aittir.